Сирия осъжда обещанието на израелския премиер Бенямин Нетаняху да анексира част от окупирания Западен бряг, ако бъде преизбран, обвинявайки го в експанзионизъм, съобщава АФП.

"Сирия остро осъжда съобщението на премиера", заяви източник на сирийското външно министерство пред държавната информационна агенция SANA, предупреждавайки Израел срещу "грубо нарушение" на международните договори.

Планираният ход съответства на "експанзионистичния характер" на Израел и неговата история на "нападения върху правата на палестинците".

Критикувани са и неназованите арабски държави, че се стремят да нормализират отношенията си с Израел и "носят историческа отговорност за неговото поведение", допълва SANA.

Арабската лига заклейми плана на Израел за анексиране на долината на Йордан

Арабската лига заклейми плана на Израел за анексиране на долината на Йордан

Турският външен министър Чавушоглу определи обещанията на Нетаняху за "расистки"

Израел окупира Западния бряг през войната от 1967 г. с ход, никога не признат от международната общност. Освен това Израел завзе и по-късно анексира част от Голанските възвишения от Сирия, като двете страни остават технически във война.

Долината на река Йордан представлява около една трета от Западния бряг, а израелските десни политици отдавна разглеждат стратегическата зона като част от територията, от която никога не биха се оттеглили, виждайки я като източната граница на страната.

Съгласно международното право израелските селища на Западния бряг се считат за незаконни, тъй като са изградени на земя, която палестинците виждат като част от своята бъдеща държава.

Нетаняху заяви, че плановете му за анексиране няма да включват палестински градове, като Йерихон, въпреки че ще бъде обграден от територията на Израел.

ЕС предупреди Нетаняху, че анекс на долината на Йордан подкопава мира

ЕС предупреди Нетаняху, че анекс на долината на Йордан подкопава мира

"Политиката на изграждане и разширяване на селища ... е незаконна според международното право"