Най-големият самолет амфибия AG600 Kunlong полетя за един час в Китай, съобщава БиБиСи.

Самолетът приблизително с размера на Boeing 737, но е с четири турбовитлови двигателя, се издигна от летище Жухай в южната провинция Гуангдонг. Самолетът може да превозва 50 души и да остане във въздуха 12 часа.

Той е предвиден за противопожарни и морско-спасителни операции, но има и военни приложения, които могат да бъдат използвани в спорния район на Южнокитайско море. AG600, с кодово име Kunlong, може да достигне най-южния край на териториалните претенции на Китай в района.

"Синхуа" описват самолета като "дух защитник на морето, островите и рифовете". Излитането и полета се предават на живо по държавната телевизия, а завръщането му е посрещнато от войници и военна музика.

Самолетът е разработван осем години и има максимално тегло за излитане 53,5 тона и размах на крилата 38,8 метра. Вече има 17 поръчки за Китай.

Китайската политика по отношение на Южнокитайско море е оспорвана от редица съседни страни, а миналогодишният трибунал, подкрепен от ООН, отхвърля претенциите на Пекин за голяма част от региона.

AG600 може и да е рекордьор в момента, но е по-малък от известната "плавателна лодка" на милиардера Хауърд Хюз. Hughes H-4 Hercules на Хюз има размах на крилата 97.54 метра.

Н-4, има само един полет с продължителност около 26 секунди и то през 1947 г. Никога след това не е политал отново и е в музей в Орегон, САЩ.