Най-малко 12 души са убити удар по цивилен конвой, бягащ от северната част на ивицата Газа. Това сочи анализ на BBC на видеозапис, циркулиращ в социалната мрежа X (доскоро - Twitter) от тази сутрин.

Онлайн софтуер, изследващ ъгъла на сенките, показва, че видеото вероятно е заснето между 15:30 и 17:20 местно време вчера. На кадрите, заснети преди удара, се вижда камион с ремарке с открита платформа. Според проверката на нея е имало над 30 души. Кааснет е преди стачката, за която съобщаваме.

Анализът сочи, че видеото е заснето на основния път между северната с южната част на Газа. Чрез сателитни изображения е установено точното местоположение на превозното средство. Атаката е извършена на юг от мястото на кадрите, заснети североизточно от атаката, където вероятно е се е намирал конвоят в часовете преди да бъде ударен.

"Всички сме готови" от Нетаняху и армията започна да стреля

"Всички сме готови" от Нетаняху и армията започна да стреля

Три часа след края на прозореца за евакуация

Проверка на BBC потвърждава, че жени и малки деца са загинали, след като ударът е засегнал превозните им средства в конвоя, напускащ северната част на ивицата Газа.

Анализ на изображенията от мястото показва, че сред загиналите има деца на възраст между две и пет години.

Припомняме, че израелските военни призоваха всички цивилни от северната част на ивицата Газа да се преместят на югпреди очакваното сухопътно нахлуване, след като Израел натрупа танкове близо до ивицата Газа.

Хамас целенасочено са атакували цивилни и деца в кибуца Кфар Саад

Хамас целенасочено са атакували цивилни и деца в кибуца Кфар Саад

Нови документи за палестинските екстремисти