Най-малко 24 души, сред които жени и деца, са били убити в клане в провинция Хела в Папуа Нова Гвинея в един от най-тежките изблици на племенно насилие в страната от години, съобщават британските медии.

Убийствата са станали рано сутринта по време на нападение над Карида, село с около 800 души във вътрешността на страната.

Ръководителят на провинция Хела Уилям Бандо каза за "Франс прес", че 24 души са мъртви и може да има още. 

Филип Пимуа, който ръководи местната здравна служба, който е бил в селото по време на нападението, уточни за "Гардиън", че има 16 жертви - осем деца на възраст от една до 15 години и осем жени, две от които са били бременни.

RNZ информира, че има 15 жертви - 10 жени и пет деца, позовавайки се на говорителя на местната полиция.

Пимуа каза, че нападението е станало около 6 часа сутринта, като хората са били убити, след като отворили вратата на нападателите.

"Събудих се сутринта, отидох да запаля огън в кухнята си, като в същото време чух звука на оръжия, после видях някои от къщите, които горяха, така че знаех, че враговете са вече вътре в селото", посочи Пимуа, допълвайки: "Така че аз просто избягах и се скрих в храсталаците, след това, около 9 или 10 часа, се върнах и видях тела, нарязани на парчета, а къщите бяха опожарени."

Освен огнестрелни оръжия, в нападението са били използвани и характерни за местните хора ножове.

Пимуа е заявил, че познава всички жертви - "те са мои хора, познавам ги", но някои от тях са били дотолкова разчленени, че той и други селяни се затрудняват да идентифицират останките.

"Нарязани са на парчета. На някои от тях не можахме да разпознаем телесните части, само лицата можем да разпознаем, но крака, ръце...", допълни местният човек.

През последните години провинция Хела и други планински райони в Папуа-Нова Гвинея са били тормозени от племенно насилие. Появиха се информации за убийства, репресии и сексуално насилие, като всички те се влошават с нарастващата наличност на огнестрелни оръжия.

От полицията уточниха, че днешната атака е станала след нападение от засада в събота, при което са загинали шестима души.

Запитан дали това е било най-тежкото нападение, на което е било свидетел селото му, Пипуа каза: "Това е най-тежкото, най-тежкото в историята на тази страна."

Новият премиер на Папуа Нова Гвинея Джеймс Марапе определи деня като "един от най-тъжните" в живота му.

В публикация във "Фейсбук" Марапе отбеляза, че нападението е било извършено от въоръжени лица от племената Хагай, Окиру и Ливи, като увери, че ще издири и накаже извършителите, използвайки "най-категоричните законови мерки".