Най-малко 70 бойци са били убити за по-малко от 24 часа в ожесточени сблъсъци между проправителствени сили, екстремисти и бунтовници в сирийската провинция Алепо, съобщават от Сирийския център за наблюдение на човешките права, цитирани от „Франс прес”.

Проправителствени бойци, подкрепяни от правителството и руски въздушни удари, са отвоювали обратно селата Зайтан и Каласа, които се намират югозападно от град Алепо след като са загубили контрол върху тях часове по-рано, уточняват от центъра.

Но терористите от „Фронт ал Нусра”, които са сирийското подразделение на терористичната групировка „Ал Кайда”, са започнали контраатака, за да си върнат контрола над Каласа в сряда сутринта, отбеляза шефът на центъра Рами Абдел Рахман.

„Каласа е на висок хълм с изглед към обширни райони от южната част на провинция Алепо”, посочи Рахман.

Районът е с изглед към снабдителен маршрут на правителството около южната част на град Алепо, свързващ контролираното от режима летище Найраб в югоизточната част на града и райони, контролирани от правителствени войници в западната част на града, допълни той.

Контролирани от бунтовници и екстремисти райони в южната част на провинция Алепо са били бомбардирани и обстрелвани през нощта, уточняват от центъра, чието седалище е във Великобритания, като той разчита на мрежа от източници в Сирия за събиране на информация.

Силите на президента Башар Асад също така са ударили ключов маршрут за доставки и райони северно от град Алепо през нощта.

Вестник „Ал Уатан”, който е близък до режима, съобщава за руски въздушни удари в провинцията. „Руските военни самолети възобновиха бойните си задачи в Алепо, като те са насочени към позиции на „Фронт ал Нусра” и техни присъдружни милиции”, пише „Ал Уатан”.