Най-малко девет души са убити, след като полиция стреля срещу протестиращите, призоваващи за затваряне на леярна и завод за мед в южна Индия, съобщава "Гардиън".

Жителите на пристанищния град Тотукуди в щата Тамил Наду заедно с природозащитници протестират повече от три месеца срещу един от най-големите медни заводи в Индия. Твърдят, че той е основен източник на замърсяване и риск за риболова.

Собственикът на завода е лондонската компания "Веданта Ресурсес", една от най-големите миннодобивни компании в света. Протестът прераства в насилие, когато протестиращи с черни знамена нападат централното управление и жилищен блок за служителите на лондонската компания, съобщава служител на компанията.

Протестиращите са подпалили автомобили и са хвърляли камъни по полицията, което ги е накарало да открият огън. Девет души са загинали, коментира Капил Кумар Сараткар, полицейски служител.

Рахул Ганди, ръководител на конгреса на националната опозиционна партия, критикува използването на смъртоносна сила от страна на властите. "Стрелбата от страна на полицията и убитите девет души в Тамил Наду е брутален пример за спонсориран от държавата тероризъм. Тези граждани бяха убити в протест срещу несправедливостта. Моите мисли и молитви са със семействата на тези мъченици и ранените", пише той.

Полицията е опитвала да разпръсне хората със сълзотворен газ и водни оръдия. Дим се е издигал от няколко части на града. Според Джаякумар, министър на щата, полицейската стрелба срещу протестиращите е била "неизбежна".

Заводът, който може да произвежда 400 000 тона мед годишно, е затворен за повече от 50 дни и ще остане затворен най-малко до 6 юни, тъй като местният регулатор на замърсяването няма да му позволи да работи поради предполагаемо неспазване на екологичните правила.

Еколозите и някои местни политици искат правителството да затвори завода постоянно. "Бездействието на правителството е довело до протестите на хората и полицията прибягва до стрелба, за да ги контролира. Трябва да се предприемат действия за незабавно спиране на завода, за да се отговори на този проблем ", коментира лидерът на основната опозиционна група в Тамил Наду.

"Веданта Ресурсес" твърди, че протестите се основават на "фалшиви обвинения" и планира да удвои капацитета на 800 000 тона годишно. "Бихме искали да рестартираме завода колкото е възможно по-скоро, по мирен начин", обяснява П. Рамнат, главен изпълнителен директор.

Заводът е затворен за повече от два месеца през 2013 г. от индийски екологичен съд, след като жителите се оплакват от вредни емисии.