Развявайки португалски знамена, лидерите на крайнодясната Партия за национално обновление са очаквали още хора да се появят на техен митинг в средата на септември в Лисабон, но патриотичните им скандирания е нямало кой да ги чуе, пише "Ройтерс".

Никой не се е присъединил към около 50-те верни партийни членове, събрали се на старинен площад, за да агитират за парламентарните избори, които ще се проведат на 6 октомври. Няколко минувачи спрели, но само за да се провикнат: "Фашисти!"

Във време, когато крайнодесните движения са във възход в по-голямата част от Европа, подобни слабо посетени политически събития са норма за крайнодесните в Португалия, където се очаква социалистите да останат на власт.

Португалия е една от петте държави от Европейския съюз без избрана крайнодясна партия в парламента - заедно с Великобритания, Ирландия, Малта и Люксембург - и изборите едва ли ще променят това. Партията за национално обновление и "Чега", друга крайнодясна партия, която се появи през миналата година, в социологическите проучвания събират под 1 процент подкрепа.

Крайнодесните групировки може би са имали по-големи трудности да се установят в Португалия, отколкото другаде заради нейната привързаност към млада демокрация, която беше създадена едва през 1974 г. след четири десетилетия на фашистка диктатура.

"Хората в Португалия са социализирани в много мултиетническо общество, дори в сравнение с Испания", изтъква политологът Джеймс Денисън, който изследва крайнодесните движения на Иберийския полуостров.

Той посочва, че крайната десница в Европа засилва позициите си, прилепвайки се към проблем, разглеждан като по-малко поляризиращ от имиграцията, като евроскептицизма във Великобритания, регионалната идентичност в Италия или високите данъци в скандинавските страни, което не се е случило в Португалия.

След като мигранти отдавна идват от бившите ѝ колонии, включително Бразилия и Ангола, Португалия е свикнала с поток от новопристигнали от близо и далеч. За разлика от повечето европейски държави, които се опитват да ограничат миграцията, Португалия иска повече мигранти, виждайки това като начин за справяне с проблема със застаряващото население.

"Имаме нужда от повече имиграция и няма да толерираме никаква ксенофобска реторика", настоя премиерът Антониу Коща през миналата година.

Португалия не получи внезапна вълна от мигранти през последните години, като масовите пристигания по море в средиземноморските крайбрежни страни и по суша в северните европейски страни като Германия през 2015 г.