Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ир е поискал от задграничните мисии и представители на страната на положат клетва за вярност пред неговия по-млад син Ким Йонг Юн.
Това е явен сигнал, че именно той ще стане следващия лидер в комунистическата династия.

От няколко месеца насам упорито в медиите се появата предположения, че 67-годишния Ким Чен Ир е претърпял сериозен инсулт през август 2008 година.
Това предполага намиране на наследник, който да подсигури приемствеността в управлението.

Според анализатори вътрешно политическата ситуация е една от възможните причини за определено агресивното поведение на Северна Корея от последните дни и изпитанията на ракети няма за цел толкова да предизвика международен конфликт.

Тактиката на отклоняване на вниманието и затягането на вътрешното положение във връзка с това би позволило на Ким Чен Ир да назначи своя приемник без особено брожение сред останалите членове на севернокорейската комунистическа партия.

Южнокорейският вестник „Донг А Илбо" пише, че различни нейни канали са потвърдили информацията, Северна Корея е изпратила писма до своите посолства и консулства с искане да се декларира лоялност към сина на Ким Чен Ир - Ким Чен Ун.

Според анализатори приемникът - това е една от най-охраняваните тайни в изолираната Северна Корея.

Реалните планове на Ким Чен Ир са известни единствено на неголемия кръг от най-приближени до него членове на комунистическата партия, кръг, който може да се определи по-скоро дори като родов или семеен.

Вестникът цитира и друг свой източник, според който севернокорейското ръководство провежда инструктаж сред по-висшите чинове в силите за сигурност за реакция с оглед на приемствеността при предаване на властта от бащата към сина. Според коментара на източника всичко това са признаци, че Чен Ун официално е „помазан за властта".

Настоящият лидер на Северна Корея Ким Чен Ир в продължение на десетилетия получи подготовка за това да поеме управлението на страната от баща си. Той получи образованието си в чужбина, в западни университети.

Ким Чен Ир има трима сина, но и тримата не са известни, нито сред северно корейците, нито в международната общност.

Ким Чен Ун е роден през 1983 година или в началото на 1984. За него се знае, че е получил образованието си в Швейцария.
Според източници на южнокорейското разузнаване, действително Ким Чен Ун е най-способният от синовете на Ким Чен Ир.