За освобождаването на южнокорейските заложници в Афганистан правителството на Южна Корея не плащало паричен откуп. Това е съобщил за РИА Новости сътрудник на посолството на Корея в Москва.

Откуп не е имало", заявява представител на пресслужбата на южнокорейското посолство.

На 19 юли бойци на движението „Талибан" взеха за заложници 23 граждани на Южна Корея, които бяха на хуманитарна мисия в Афганистан. Двама от заложниците бяха убити от талибаните, които поставиха ултиматум на правителството на Южна Корея да изтегли контингента си от Афганистан, а на правителството на страната си - да освободи задържани в затворите талибани.

След преки разговори между представители на талибаните и на Сеул беше постигнато съгласие за освобождаването на южнокорейските граждани. В течение на два дни 19-те заложника бяха предадени на представители на Международния Червен кръст в Афганистан.

На фона на информациите за тяхното освобождение медии съобщиха, че Сеул е заплатил солиден откуп, въпреки че официалните власти на страната отричат това.
В частност южнокорейските вестници цитираха арабския телевизионен канал „Ал Джазира", който съобщава, че на талибаните са заплатени около 20 милиона фунта. Същите вестници припомниха, че дипломат на Сеул е посочил преди време, че Корея е отделила 70 милиона долара за освобождаване на своите граждани още преди началото на преговорите.