Висш служител на външното министерство на Русия обяви, че не е притеснен от действията на Европейския съюз да интегрира европейските отбранителни сили, изтъквайки, че инициативата била "просто думи" и не изглеждало да е насочена към Москва, съобщава "Ройтерс".

Кирил Логвинов, който оглавява отдела за НАТО в руското външно министерство, призовал на годишната Конференция по сигурността в германската столица Берлин за подновени опити за възстановяването на доверието между европейските страни и Русия чрез диалог и военно сътрудничество.

По думите му, трансатлантическият алианс НАТО бил съживил напрежението от Студената война чрез разширяването, което застрашило националната сигурност на Русия.

Сделката за С-400 засяга само нас и Турция, отсече Русия

Сделката за С-400 засяга само нас и Турция, отсече Русия

"Този въпрос засяга само нас и Турция"

Москва била отворена за възобновяване на диалога и възстановяването на доверието, допълни Логвинов, като тя оставала ангажирана с изпълнението на Минските споразумения, целящи прекратяване на насилието в Източна Украйна - дотогава, докогато Киев също изпълнява обещанията си по сделката.

Запитан дали Русия е обезпокоена заради споразумението между 23 страни членки на ЕС да си сътрудничат във финансирането на съвместни военни проекти и военни командвания, Логвинов посочил, че Москва приветствала всякакви стъпки, които биха помогнали за обединяване на Европа.

"Ние не се опитваме да разцепваме и разбиваме която и да е група. Колкото по-добре работят групите една с друга в Европа, толкова по-добре е за нас. Колкото по-бързо заговорят с един глас, толкова по-добре е за нашите отношения с ЕС", увери руският високопоставен дипломат.

Русия с уточнения за близката среща между Су-30 и US разузнавач над Черно море

Русия с уточнения за близката среща между Су-30 и US разузнавач над Черно море

Русия опроверга САЩ, че маневрата е била опасна

По думите на Логвинов, по отношение на постоянната военна структура на ЕС (ПЕСКО) е било работено в продължение на десетилетия. "Разбира се, ние наблюдаваме това развитие, но на този етап това са просто думи", посочи той.

Франция, Германия и още 21 страни членки на ЕС подписаха споразумение този месец за финансиране, развитие и разгръщане на въоръжените сили след решението на Великобритания да излезе от Общността, проект, който беше предложен за първи път през 1950-те години и на който Великобритания дълго се противопоставяше.

Съгласно споразумението, което ще бъде подписано от лидерите на ЕС през декември, участващите правителства за първи път ще се обвържат правно в съвместни проекти, както и ще се ангажират да увеличат военните разходи и да допринесат за бързо разполагане на войски при необходимост.

Поддръжниците на проекта твърдят, че ако бъде успешен, официалният клуб от 23 страни членки ще даде на Европейския съюз по-последователна роля в борбата с международните кризи и ще сложи край на недостатъците, наблюдавани в Либия през 2011 г., когато европейските съюзници разчитаха на САЩ за въздушни удари и боеприпаси.

Рейчъл Елеус, която е главен директор за европейската политика и политиката към НАТО в американското военно министерство, заяви пред конференцията, че САЩ приветствали споразумението, като похвалиха прозрачния подход на Европа към новата инициатива.