Папа Франциск отправи остър упрек към богатите благодетели, които предлагат на църквата мръсни пари, спечелени чрез експлотация, заявявайки им да вземат обратно чековете си и да ги изгорят, съобщава "Франс прес".

"Мисля за някои дарители на Църквата, които казват "вземете тази оферта за църквата”, а това е печалба от кръвта на малтретираните, третирани като роби, нископлатени работници”, изтъкна Франциск пред вярващите на площад „Свети Петър” във Ватикана.

„Казвам на тези хора: „моля, вземете обратно чека си, изгорете го”. Народът на Бога, църквата, не се нуждаят от мръсни пари”, заяви той в края на седмичната си обща аудиенция във Ватикана.

Аржентинският папа многократно е осъждал тези, които се възползват от робството, корупцията или експлоатацията, включително е отправял няколко разгорещи атаки срещу мафията – от италианската до мексиканската.

През 2014 г. той изгони всички непокаяли се членове на мафията от църквата и ги осъди да гният в Ада в задгробния живот в ход, който предизвика опасения от отмъщение от подземния свят.