Боливийският президент Ево Моралес, който празнува 10-годишнината си на поста, ще се бори за преизбиране през 2019 година и запазване на властта до 2025 година, съобщиха световните информационни агенции.

Днес в Боливия се провежда ключов референдум, на който избирателите трябва да решават за броя на президентските мандати.

Около 6,5 млн. избиратели трябва да кажат дали подкрепят приетите от Конгреса по-рано промени.

Изборните секции са 29 200, разположени в 9-те региона на страната.

Резултатите ще бъдат оповестени 48 часа след края на изборния ден.

Около 100 са международните наблюдатели, които са изпратени, за да следят провеждането на допитването.

Организацията на обединените нации ще има свои представители.

От УНАСУР (Съюз на страните от Южна Америка) вече съобщиха, че по техни данни, всички условия за честното провеждане на референдума са спазени. Те ще изготвят общи 3 доклада - един преди вота, един след него и един финален, 15 дни след провеждането му. 20 техни експерти са сред наблюдателите.

От организацията АЛБА (Боливарианската алтернатива за Латинска Америка) поздравиха Боливия за провеждането на референдума.

Пред "Гардиън" и "Обзървър", Моралес размишлява за политиката, властта, икономиката и "капиталистическите и империалистически сили".

Държавният глава споделя гордостта си от неотдавнашен рекорд. Произнесъл е реч под Конгреса, която е продължила цели 5 часа и 47 минути. Говорил е без прекъсване. Прави сравнение с един от известните си съюзници и политически идоли - бившия кубински лидер Фидел Кастро. Смята, че е подобрил неговия рекорд.

Това отчасти е вярно, тъй като Кастро говори пред ООН повече от 7 часа през 1960 година. Но тук по-важното е друго - стремежът на левите лидери да запазят стабилността на управлението, властта да остане в техните ръце. 

Споделя и как минава работният му ден. Събужда се в 5 часа сутринта и работи до късно през нощта. Пътува почти всеки ден до някоя от провинциите в страната, за да чуе сам проблемите на хората там. Спи само 3 или 4 часа в денонощието, като често това му се случва в самолета или хеликоптера на път за поредната среща. По думите му, това е неговото всекидневие, като за него няма събота или неделя, нито празници. Контактът с хората помага да не губя авторитета си, убеден е той.

Въпреки обвиненията, че налага авторитаризъм, социалистът президент твърди, че се бори за най-бедните и малцинствените групи, от които самият той произлиза, чрез повече права за тях и национализация на природните ресурси. Бори се за авторитета на най-бедната страна в региона.

Оплаква се, че когато се опитва да въвежда реална, а не представителна демокрация, критиците му го наричат как ли не, включително и "Бин Ладен на Андите". Отрича да е налагал сам конституционните промени. "Те бяха одобрени от Конгреса и сега избирателите ще се произнесат. Това не е ли демокрация?", пита той.

Той също така остро обвинява в пристрастите НПО-тата в страната, които се обявяват срещу големи проекти в индустрията на страната, като например разработването и експлоатацията на мини. По думите му, зад призивите за опазване на околната среда се крие желание да се пречи на развитието и икономическия растеж. "Те не искат да имаме нищо, да разработваме нищо. Но когато чужди компании искат да правят същото, те мълчат, не скачат да защитават природата."

Въпреки това той не крие, че в някои райони на страната има и ще има екологични проблеми, но това е "необходимото зло", за да се бори с бедността там.

На фона на скандалите и рецесията, разтресли управлението на неговите съюзници и съмишленици в Латинска Америка, Моралес запазва подкрепата си. Той все още е популярен и "герой" за кръговете, които закриля.

Според него, стабилността във властта е от изключителна важност в борбата с "вечните врагове" - САЩ, Великобритания, капитализма и империализма.

"Това е нашият опит. - казва той. - Ние никога не сме имали стабилност. Извършват се преврат след преврат. Външни сили работят, за да има политическо разделение, за да могат да ограбят природните ни ресурси".

Въпреки критиките си към западните дъжави обаче той е склонен да покани в страната дори и техни компании, ако прецени, че страната има полза от тях.

При досегашното ограничение от два мандата, той вече управлява за трети и твърди, че е искал да се оттегли, но избирателите му настояват да продължи да управлява. От президентския дворец в столицата Ла Пас, държавният глава заявява, че целта му не е "власт за Ево, а власт за народа".