Никакъв оптимизъм не се задава за спиране на войната в Израел. Би трябвало да има пътна карта какво се случва след войната. Това заяви арабистът проф. Владимир Чуков пред БТВ.

По думите му има много противоречия и всяка една от заинтересованите страни във войната в Близкия изток предлага нещо. На фона на всички избори, които чакат света в САЩ и Великобритания, войната в Израел няма как да не се повлияе, посочи проф. Чуков. В момента, в който се с спре войната, има двама непокорни министри в правителството на Бенямин Нетаняху и те декларираха, че автоматично ще се оттеглят. В момента правителството на Израел е в много деликатна ситуация, коментира арабистът.

Според него Западна Европа е много уязвима за случващото се в Ивицата Газа заради мигрантите. По време на празненството на министъра на отбраната и на съветника по национална сигурност на президента на САЩ Джо Байдън и празнувайки Коледа, е имало опит да проникнат пропалестински хора в домовете им, посочи проф. Чуков.

За защитата на Червено море, проф. Чуков посочи, че в рамките на българските възможности, трябва да демонстрираме солидарност с коалицията на САЩ срещу хутите. България е по-скоро част от коалицията, която осъжда терористичните актове на хутите.