Не всички турци са малки "ердогановци". Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пред германския вестник "Билд ам Зонтаг". Юнкер е категоричен, че е неприемливо Ердоган да сравнява европейските власти с нацисти. Той подчерта, че милиони турци живеят в Европа и са добре интегрирани и допринасят за европейския просперитет.

Припомняме, че във връзка с конфликта от последните седмици заради кампанията за турския референдум в Германия и Холандия, президентът Ердоган сравни холандските и германските власти с нацисти. Това стана, след като те отказаха да позволят турски министри да провеждат митинги в навечерието на референдума през април.

Жан-Клод Юнкер изрази съмнения относно евентуалното бъдещо членство на Турция в Европейския съюз (ЕС). Той заяви, че процесът за присъединяване няма да се провали заради липсата на желание от страна на членовете на ЕС, а по-скоро заради това, че Турция не иска да въведе европейските стандарти.

Ердоган не го е грижа какво казват Ханс и Джордж за смъртното наказание, възстановява го

Ердоган не го е грижа какво казват Ханс и Джордж за смъртното наказание, възстановява го

Очаква парламентът да го възстанови след референдума

Жан-Клод Юнкер предупреди Турция, че връщането на смъртното наказание автоматично ще сложи край на процеса за присъединяване.

Припомняме, че президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обеща да върне смъртното наказание ако отговорите "да" преобладават на референдума на 16 април.

"Вярвам, ако е рекъл Бог, че след гласуването на 16 април, парламентът ще направи необходимото относно вашите искания за смъртно наказание. Що се отнася до мен, аз ще го одобря без никакво колебание", заяви той на митинг в събота.

Турският президент също заплаши да разтрогне сделката за миграцията, сключена между Европейския съюз и Турция.

Жан-Клод Юнкер изрази убеденост в споразумението, за което Турция се съгласи да спре мигрантските потоци към ЕС в замяна на финансова помощ в размер на до 6 млрд. евро и безвизово пътуване на турските граждани в Европейския съюз.

"Турция няма да прекрати това споразумение, въпреки че Ердоган многократно ме заплашва с това", подчерта Юнкер.