16 нелегални контейнера с отпадъци са открити в пристанище Констанца, друг незаконен боклук е пристигнал от Италия в Румъния, съобщава "Румъния джърнал".

Инспектори по околната среда са открили депонирани отпадъци в Инеу и Ваду Крисулуи, окръг Бихор. Вносителите са използвали фалшиви документи, за да доставят боклука в Румъния, където е трябвало да бъде изгорен или рециклиран.

Междувременно в окръг Бихор текат проверки, тъй като може да има и други нелегални сметища.

Миналата седмица инспектори откриват първите контейнери с отпадъци, който трябвало да преминат транзит през Румъния, както пише в документите, но са изоставени в района на село Инеу де Крис. Румънските власти уведомяват своите италиански колеги да поемат разходите за репатриране на отпадъците.

Другите 16 контейнера за отпадъци в пристанище Констанца, са пълни с домакински предмети втора употреба, според официалните документи и са свалени от холандски кораб, пристигнал от Обединеното кралство, разследване разкрива, че става въпрос за незаконни отпадъци.

Румънската брегова охрана обяви в четвъртък вечерта, че по това дело се разследват двама румънци и британски гражданин по обвинение за нелегален внос на отпадъци в Румъния.

54 контейнера с незаконен боклук отплаваха обратно за Италия

54 контейнера с незаконен боклук отплаваха обратно за Италия

За сметка на фирмата изпращач...