Връщаме на Италия още 54 контейнера с незаконен боклук. Корабът, на който бяха натоварени, отплава тази вечер от пристанище "Варна-Запад", предаде БНТ.

Контейнерите ще бъдат реекспортирани за сметка на фирмата изпращач на боклука към България - "Дентиче пантелеоне".

На борда на кораба бяха качени 54 контейнера с отпадъци от общо 127-те задържани. Корабът, на който бяха натоварени, плава под панамски флаг. 28 контейнера вече бяха върнати в Италия в началото на месеца с разрешение на Районната прокуратура във Варна. Други 20 имат разрешение за реекспорт, но се чака друг кораб, на който да бъдат натоварени. Все още няма официална информация кой ще е той.

Връщаме на Италия още 74 контейнера с боклук

Връщаме на Италия още 74 контейнера с боклук

На пристанището във Варна остават още 25

Контейнери за реекспорт има и на пристанището в Бургас, които също предстои да заминат за страната, която ги е изпратила.

Контейнерите пристигнаха у нас между 9 октомври и 25 ноември миналата година, а изпращач е фирмата "Дентиче пантелеоне". След като получателят им у нас - дружеството "Блацион", не ги потърси след изтичане на 90-дневния срок за временно съхранение, се стигна до отваряне на контейнерите, които би трябвало да съдържат пластмаса и каучук. Оказа се обаче, че вътре има текстил, стъкло и дърво и други материали, които трябва да бъдат класифицирани като смес от отпадъци.

Занапред вносът по море на всички РДФ-отпадъци ще се извършва единствено и само през митническия пункт "Пристанище Варна-Запад", категорични са от Министерството на околната среда и водите.

Ревизоро затяга контрола на пристанищата, ще проверява всеки контейнер

Ревизоро затяга контрола на пристанищата, ще проверява всеки контейнер

Намираме отпадъци на най-различни места из страната

В понеделник, 17 февруари, екоминистърът заминава за Северна Македония, където ще провери документите на регистрираната там фирма "Блацион".

Припомняме, за незаконен внос на отпадъци от Италия се заговори в началото на декември 2019 г, когато италианските власти заловиха незаконно натоварени във влак 815 тона боклуци, предназначени за България. Търговската стойност на боклука се изчисли на 130 хиляди евро. От Министерството на околната среда и водите увериха, че българското правителство не води преговори с Италия за приемане на отпадъците и отрекоха при тях да е постъпвала официална информация по случая.

През януари вносен италиански боклук бе открит и на пристанището в Бургас.