"Непрекъснато ходим из страната и намираме отпадъци на най-различни места и хора твърдят, че половината от тях са тръгнали в точно определена посока."

Това коментира в Министерския съвет екоминистърът Емил Димитров - Ревизоро по повод проверката на прокуратурата в Гълъбово днес и незаконния внос на италиански боклук в страната.

"Ходим по пристанища и връщаме контейнери, тръгнали в определена посока, коя е посоката - разследващите органи ще кажат", категоричен бе министърът. 

Той се възмути, че като министър ходи да събира из цялата страна контейнери, ангажирани са полицията, прокуратурата, РИОСВ.

"За да ги събираме и връщаме, това не е работа на държавата", каза Емил Димитров и в тази връзка бе категоричен, че държавата няма повече да пуска отпадъци и ще се въведе нова организация.

А тази нова организация за овладяване на незаконното влизане на отпадъци от Италия в България ще е свързана, от една страна, със засилен контрол на пристанищата - "ако се види проблем, този, който е натоварил контейнерите, ще си ги връща и няма да влезе нито един незаконен контейнер боклук в страната", от втора страна - вече намерените незаконни отпадъци ще бъдат връщани от държавата, а от трета - тези, които не могат да се върнат, ще бъдат унищожени.

"Границата по вода е овладяна", категоричен бе Ревизоро.

Ще извикам всички четири мощности, които се занимават с преработка на отпадъци, персонално ще получавам информация как вървят нещата по границата. Ако има проблем с контейнерите - самите собственици ще си ги връщат. Ако някой свали 50 контейнера и ако един се окаже незаконен, и 50-те няма да влязат в страната. Да стои там, да си плаща, докато си изнесе 50-те контейнера обратно", обясни мерките в борбата с незаконните отпадъци екоминистърът.

Той добави, че с големите производители няма да има проблем - става дума за 4-те циментови завода и един в Сливен, защото "в случая легалният бизнес плаща цената на нелегалния". 

Претърсват офиси на две дружества в Гълъбово заради италиански боклуци

Претърсват офиси на две дружества в Гълъбово заради италиански боклуци

Очаква се и изземане на документи

На въпрос за проверката в ТЕЦ-овете на Христо Ковачки, Димитров отговори: "Прокуратурата ще се произнесе, тя е разследващият орган, аз оказвам съдействие".

В заключение екоминистърът коментира и факта, че органите не могат да открият собственика на фирмата, която все още не е разчистила отпадъците си под магистрала "Струма" край Дупница.

"Този човек много боледува, тежко му е, този бизнес не е добре за него. Болен е, той трябва да възстанови парите на тези, които са преместили отпадъците и това са негови проблеми с АПИ. Той трябва да си получи съответната административна мярка", каза Емил Димитров.

Ревизоро добави, че са взети мерки спрямо автомивките край Дупница, които излязоха на протест в средата на миналия месец, затова, че им бе спряна водата.

"Както виждате - спираме заводи, ще спираме незаконни включвания, за да може да са пълни язовирите. Ще намерим тези включвания. Автокъщи в Дупница явно незаконно са включени към водопровода на язовир "Дяково". Може ли да подадеш 110 литра вода от едната страна и в язовира да излязат 7 литра. "Напоителни системи" ще изрежат всички незаконни включвания", бе категоричен министърът.

Запитан дали той има проблем с работата с президентството след обявеното сваляне на доверие към кабинета: "Работят си много добре институциите, няма никаква война", допълни Емил Димитров.