Претърсват офиси на "Брикел" ЕАД и "Траш юнивърс" ЕООД в град Гълъбово заради контейнерите с италиански отпадъци на пристанище Варна-запад. Операцията е под ръководството на Районната прокуратура във Варна, съобщиха от прокуратурата.

Търсят се и ще бъдат иззети документи и материали, които имат отношение към  разследването по член 353г, ал. 1 от НК, което се води за пристигналите 127 контейнера с отпадъци от Италия.

Според текста на НК - чл. 353г. гласи: "Който в нарушение на установения ред пренася отпадъци през границата на страната, когато извършеното не представлява маловажен случай, се наказва с лишаване от свобода до четири години и с глоба от две хиляди до пет хиляди лева.

(2) Който в нарушение на международни договори, по които Република България е страна, пренася през границата на страната опасни отпадъци, токсични химически вещества, биологически агенти, токсини и радиоактивни вещества, се наказва с лишаване от свобода от една до пет години и с глоба от пет хиляди до двадесет хиляди лева.

(3) Когато деянията по ал. 1 или 2 са извършени по непредпазливост, наказанието е лишаване от свобода до две години или пробация". 

Връщаме на Италия 28 контейнера с боклук
Обновена

Връщаме на Италия 28 контейнера с боклук

В пристанището във Варна има общо 127

В двете дружества са наблюдаващият прокурор на досъдебното производство, трима дознатели и полицейски екипи. Според прокуратурата има данни, че дружествата са съпричастни към преработката на вносните отпадъци.

Предстои 28 от общо 127 контейнера да бъдат натоварени на кораб и върнати обратно на изпращача - "Дентиче пантелоне" от град Салерно, след като Районната прокуратура във Варна даде разрешение за реекспорта им. Транспортирането ще бъде за сметка на италианското дружество. 

Още 102 контейнера с италиански боклук на пристанището във Варна

Още 102 контейнера с италиански боклук на пристанището във Варна

Отпадъците били открити при разследването на първата пратка

Първите контейнери от Италия са пристигнали на 9 октомври 2019 г. До 25 ноември миналата година на пристанище Варна-запад са били разтоварени общо 127 контейнера с временен режим на съхранение до 90 дни. Товарът им бил манифестиран като пластмасови и каучукови отпадъци.

След изтичане на срока за временно съхранение при отваряне на контейнерите разследващите установиха разминаване между реалното и манифестираното съдържание. 

Ревизоро затяга контрола на пристанищата, ще проверява всеки контейнер

Ревизоро затяга контрола на пристанищата, ще проверява всеки контейнер

Намираме отпадъци на най-различни места из страната

В контейнера са текстилни, стъклени и дървени отпадъци и са предназначени за получателя - "Блацион" ООД в София. Те трябвало да бъдат доставени на площадката на "Траш юнивърс" ЕООД в град Гълъбово и изгорени в пещите на ТЕЦ-а на "Брикел" ЕАД. 

Откриха тонове боклуци в река Чая край Катуница

Откриха тонове боклуци в река Чая край Катуница

Отпадъкът пристигнал у нас от Испания