Районната прокуратура във Варна започна проверка на още 102 контейнера с отпадъци от Италия, складирани на пристанище Варна-запад.

Новите 40-футови контейнери са били установени при разследването по образуваното досъдебно производство на 16 януари. Делото е по повод разтоварени на варненското пристанище 25 контейнера на 9 октомври миналата година.

Изпращачът на новите 102 контейнера е същият - фирма "Дентиче пантелоне" от град Салерно. Същият е и получателят на товара - фирма "Блацион" ООД, която е регистрирана в София.

Започналият днес оглед трябва да установи дали отново има разминаване между посоченото в митническите документи и реалното съдържание на контейнерите. Товарът е заявен като пластмаса и каучук.

Проверяват и пристанището във Варна за внос на боклук от Италия

Проверяват и пристанището във Варна за внос на боклук от Италия

Екипи на прокуратурата, Икономическа полиция и РИОСВ са на място

Тези 102 контейнера също са с режим на временно съхранение до 90 дни. Срокът на временното съхранение обаче е изтекъл. За 28 от тях е постъпило и искане за реекспорт от превозвача "Maersk", транспортирал контейнерите до морската столица.

От прокуратурата съобщават, че втората пратка с италиански отпадъци започва да пристига на 21 октомври миналата година. Тогава са разтоварени на пристанище Варна-запад 29 контейнера. На 6 ноември - други 28, на 22 ноември - 20, а на 29 ноември - още 25 контейнера.

При отварянето на част от първата пратка с италиански боклук се оказа, че съдържат текстилни, стъклени и дървени отпадъци, а не декларираните пластмасови и каучукови. Тогава беше установено и че италианският боклук не е транспортиран във вакуумирани бали, както се изисква по закон.

Борисов поиска мораториум на вноса на боклук

Борисов поиска мораториум на вноса на боклук

Премиерът даде задачата на трима министри

Досъдебното производство за контейнерите с отпадъци от Италия, което се ръководи от Районната прокуратура във Варна, е взето на специален надзор от Апелативната прокуратура по разпореждане на главния прокурор Иван Гешев.

Припомняме, за отпадъците от Италия, предназначени за страната ни, се заговори в началото на декември, когато италианските власти заловиха незаконни 815 тона боклуци, предназначени за България. Незаконният товар беше открит във влак. Търговската стойност на боклука се изчислява на 130 хиляди евро.

От Министерството на околната среда и водите увериха, че българското правителство не води преговори с Италия за приемане на отпадъците. Те отрекоха при тях да е постъпвала официална информация за задържаните незаконни тонове боклук.

Откритият на пристанищата у нас италиански боклук бил за ТЕЦ "Бобов дол"

Откритият на пристанищата у нас италиански боклук бил за ТЕЦ "Бобов дол"

Вносът на отпадъци в Македония е забранен, внасяме само в България, твърди македонският управител

Ден по-късно започна разследване кой е организирал изпращането на пратката. Предполага се, че тя е трябвало да бъде изгорена или погребана в депа у нас.

По-късно стана ясно, че спрените в Италия отпадъци били крайни продукти от дейността по третирането на пластмасата, а не, както било посочено в документите - пластмасови отпадъци, които тепърва трябва да бъдат обработени.

На 18 януари стана ясно, че са открили италиански боклук и на пристанището в Бургас.

Преди това се разбра и че проверяват и пристанището във Варна за внос на боклук от Италия.