Апелативните прокуратури в София, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново ще вземат над специален надзор образуваните досъдебни производства за престъпления, свързани с управлението на отпадъци не по установения ред и пренасянето им през границите на страната съгласно изискванията на Закона за управление на отпадъците и Закона за околната среда и водите. Това е разпоредил главният прокурор Иван Гешев.

Припомняме, че на 11 декември бяха хванати 815 тона боклук, подготвен за внос от Италия за България. Скандалът с отпадъците с изходна точка разследването на италианските власти, се прехвърли и у нас.

От МОСВ съобщиха, че нямат информация за внос на отпадъци от Италия, въпреки че по-късно стана ясно, че спреният в Италия боклук бил краен продукт от третирането на пластмаса.

Темата за боклука е особено актуална през последните седмици и прокуратурата работи по различни случаи.

Само за месец има у нас открит италиански боклук, а именно в Бургас, Варна, предназначен за "Бобов дол".

Припомняме и че за първи път публично се заговори за незаконно горене на отпадъци в тецове в страната преди четири месеца, когато и след подаден сигнал от ДАНС за застрашаване на екологичната сигурност на страната, главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка на четири топлоелектрически централи - ТЕЦ "Република" в Перник, ТЕЦ "Бобов дол", "Топлофикация - Сливен" и ТЕЦ "Брикел". Това стана в началото на септември месец, но резултат и до този момент няма. 

Полиция и жандармерия на проверка в ТЕЦ "Бобов дол"

Полиция и жандармерия на проверка в ТЕЦ "Бобов дол"

С тях са и служители от МОСВ

Първият сигнал свърза с внасянето на италиански боклук бе в Плевен, където 9000 тона отпадъци бяха внесени в депото на града.

Главният прокурор Иван Гешев разпореди на министъра на вътрешните работи и на председателя на ДАНС извършване на съвместни проверки за спазване на Закона за управление на отпадъците и на Закона за опазване на околната среда.

Административните ръководители на апелативните прокуратури ще вземат на специален надзор и всички досъдебни производства, образувани по данни на МВР и ДАНС, събрани в хода на извършваната от тях съвместна проверка.

Припомняме, че на 06.01.2020 г. Министерството на вътрешните работи и на Държавна агенция "Национална сигурност" започнаха съвместна проверка за спазване изискванията на Закона за управление на отпадъците и Закона за околната среда и водите.

Зам.-министър дал съгласие за внос на 25 000 тона боклук от Италия

Зам.-министър дал съгласие за внос на 25 000 тона боклук от Италия

Това са установили от прокуратурата

Главният прокурор Иван Гешев посочва, че при необходимост нашите служби да се обръщат към чуждите съдебни власти и по-конкретно с тези на Република Италия, а наблюдаващите прокурори да осъществяват международното правно сътрудничество - изпращане на ЕЗР, чрез Националното бюро в Евроджъст.