28 от пристигналите до момента 127 контейнера с италиански боклук на пристанище Варна-запад са получили разрешение за реекспорт. Това е част от товара, пристигнал на пристанището от 9 октомври до 25 ноември 2019 година.

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров обяви, че ще бъдат въведени драстични правила и гаранции за брокерите на отпадъци. Ще има засилен контрол на гранични пунктове, пристанища и ЖП-входове към страната, за да може още на място да бъде връщан боклукът, а всичко, което е в страната, също ще бъде подложено на контрол. Също така ще се постави условие на инсталациите, които изгарят отпадъци, първо да оползотворяват 50 % български отпадъци и едва след като се установи, че те са изгорени, да се дава квота за внос.

Беше установено, че смесеният боклук, който по документи е пластмасови отпадъци и каучук, съдържа текстилни, стъклени и дървени отпадъци.

Проверяват и пристанището във Варна за внос на боклук от Италия

Проверяват и пристанището във Варна за внос на боклук от Италия

Екипи на прокуратурата, Икономическа полиция и РИОСВ са на място

Получател на 127 контейнера е фирма "Блацион" ООД - регистрирана в София. Отпадъците от Италия са били предназначени за Trash Universe ЕООД в град Гълъбово, където е трябвало да бъдат изгорени. Боклукът ще бъде върнат на изпращача - италианската фирма "Дентиче пантелоне" от град Салерно.

Реекспортът ще е за сметка на изпращача на товара.

Реекспортът ще бъде осъществен от контейнерния превозвач Maersk. 40-футовите контейнери с италиански боклук са в режим на временно съхранение до 90 дни, срокът е изтекъл за по-голямата част от тях.

По вноса на контейнерите с отпадъци от Италия се води досъдебно производство в Районната прокуратура във Варна по член 353г, ал. 1 от Наказателния кодекс.

Откритият на пристанищата у нас италиански боклук бил за ТЕЦ "Бобов дол"

Откритият на пристанищата у нас италиански боклук бил за ТЕЦ "Бобов дол"

Вносът на отпадъци в Македония е забранен, внасяме само в България, твърди македонският управител

Новината съобщи във Варна главният прокурор Иван Гешев.

Припомняме, за незаконен внос на отпадъци от Италия се заговори в началото на декември 2019 г, когато италианските власти заловиха незаконно натоварени във влак 815 тона боклуци, предназначени за България. Търговската стойност на боклука се изчисли на 130 хиляди евро. От Министерството на околната среда и водите увериха, че българското правителство не води преговори с Италия за приемане на отпадъците и отрекоха при тях да е постъпвала официална информация по случая. 

През януари вносен италиански боклук бе открит и на пристанището в Бургас.