Още 74 контейнера с италиански отпадъци ще напуснат пристанището във Варна, съобщават от Апелативната прокуратура в града.

54 от 40-футовите контейнери ще бъдат върнати на изпращача - италианската фирма "Дентиче пантелоне" в град Салерно, а други 20 ще бъдат транспортирани с контейнерния превозвач "Мерск".

От прокуратурата напомнят, че 28 от общо 127-те контейнера вече са били върнати Италия.

След изтичане на режима за временно съхранение до 90 дни в тях бяха открити смесени, а не декларираните пред митницата пластмасови и каучукови отпадъци.

Ревизоро затяга контрола на пристанищата, ще проверява всеки контейнер

Ревизоро затяга контрола на пристанищата, ще проверява всеки контейнер

Намираме отпадъци на най-различни места из страната

127-те контейнера от Италия са пристигнали на пристанище Варна-запад от 9 октомври до 25 ноември миналата година. Разследването на вноса и предназначението им достигна и до проверка на площадката на фирма "Траш юнивърс" ЕООД в Гълъбово, след като се оказа, че италианският боклук е предназначен за горене в пещите на ТЕЦ "Брикел".

Междувременно стана ясно, че на друго варненско пристанище е акостирал кораб, натоварен също с вакуумирани бали от Италия. Незабавно е била извършена проверка, при която е било установено, че корабът доставя гориво RDF, предназначено за изгаряне в завод в Северна България.

На брифинг днес апелативният прокурор съобщи, че се очаква и останалите 25 контейнера с италиански боклук да бъдат върнат обратно в Салерно.

Връщаме на Италия 28 контейнера с боклук
Обновена

Връщаме на Италия 28 контейнера с боклук

В пристанището във Варна има общо 127

Припомняме, по-рано днес "Брикел" също отрече всякаква връзка в контейнерите на пристанището във Варна.

Припомняме, за незаконен внос на отпадъци от Италия се заговори в началото на декември 2019 г, когато италианските власти заловиха незаконно натоварени във влак 815 тона боклуци, предназначени за България. Търговската стойност на боклука се изчисли на 130 хиляди евро. От Министерството на околната среда и водите увериха, че българското правителство не води преговори с Италия за приемане на отпадъците и отрекоха при тях да е постъпвала официална информация по случая.

През януари вносен италиански боклук бе открит и на пристанището в Бургас.