От "Брикел" отричат в позиция, разпратена и до медиите, да имат нещо общо с контейнерите на пристанище Варна.

Уважаваме работата на българската прокуратура , но държим за всички да е ясно, че нямаме нищо общо с въпросните контейнери на пристанище Варна. Припомняме, в неделя бе обявено, че вече 28 контейнера са със заповед за реекспорт

От "Брикел" декларират и че оказват пълно съдействие на проверяващите органи и са готови да предоставят цялата документация, която ни бъде изискана.

Претърсват офиси на две дружества в Гълъбово заради италиански боклуци

Претърсват офиси на две дружества в Гълъбово заради италиански боклуци

Очаква се и изземане на документи

Дружеството "Брикел" ЕАД притежава подписано от МОСВ разрешително за пробно изгаряне на определен тип преработени отпадъци т.нар. РДФ, съвместно с въглищата в съществуващата горивна инсталация. Разрешението е издадено на 5.11.2018 год., а на 11.12.2018 год. Официално влиза в сила след съгласуване и с РИОСВ - Стара Загора. След това спазвайки закона и по надлежния ред сме предостави в РИОСВ - Стара Загора съгласувателен план.

На 12.08.2019 година "Брикел" ЕАД е подал заявление в МОСВ за преустановяване предсрочно на разрешението за горене на неопасни отпадъци от 22.08.2019 година.

"Брикел" нямала общо с боклуците, намерени на пристанището във Варна

"Брикел" нямала общо с боклуците, намерени на пристанището във Варна

Това заяви изпълнителният директор Янилин Павлов

"От този момент досега по никакъв начин не сме се занимавали нито с доставка, нито с оползотворяване на отпадъци. "Брикел" по собствено желание е преустановила пробното изгаряне на отпадъци, така че няма как да бъдем обвинени, че след август миналата година сме приемали каквито и да било отпадъци.

Категорично завяваме, че нямаме нищо общо с въпросните контейнери, намерени на Варненското пристанище. Никога не сме имали разрешение да получаваме такъв тип отпадъци, какъвто е намерен там, и никога не сме получавали подобен тип отпадъци", заявяват от "Брикел".

От дружеството посочват и че нямат никакви договорни отношения с "Блацион" ООД. Единствената фирма, от която сме получавали отпадъци е "Траш Юнивърс" ЕООД.

От дружеството се противопоставят на публикации в медиите, като според тях намесването на името е и въпрос за търсене на "пикантност".

Разбираме, че напоследък е модерно да се създават изкуствени сензации, но апелираме към някой медии и институции, да не си правят пиар на гърба на работещи предприятия, осигуряващи работа на хиляди български работници.

Отнеха разрешителното на ТЕЦ "Бобов дол" за горене на отпадъци

Отнеха разрешителното на ТЕЦ "Бобов дол" за горене на отпадъци

Изгарян е боклук, за който няма разрешение...

"Брикел" ЕАД стриктно и прецизно спазва всички закони и разпоредби, свързани с внедряването на РДФ в производствената си дейност, посочват от фирмата и допълват: "Като национално отговорно предприятие, важна част от енергийната система на страната заявяваме, че вярваме във върховенството на закона и обективността на българската прокуратура и съд."

Припомняме, за незаконен внос на отпадъци от Италия се заговори в началото на декември 2019 г, когато италианските власти заловиха незаконно натоварени във влак 815 тона боклуци, предназначени за България. Търговската стойност на боклука се изчисли на 130 хиляди евро. От Министерството на околната среда и водите увериха, че българското правителство не води преговори с Италия за приемане на отпадъците и отрекоха при тях да е постъпвала официална информация по случая.

През януари вносен италиански боклук бе открит и на пристанището в Бургас.

 Ревизоро изпрати кметовете да търсят незаконни отпадъци

Ревизоро изпрати кметовете да търсят незаконни отпадъци

Писмото е насочено към местните власти

Вчера новият екоминистър обяви, че започват нова организация за овладяване на незаконното влизане на отпадъци от Италия в България. Новата организация ще е свързана със засилен контрол на пристанищата.