Русия все още трябва да покаже "културна промяна" в ангажимента си за изчистване на спорта, ако нейните лекоатлети се надяват да се състезават отново под знамето на страната. Това обяви шефът на Международната федерация на лекоатлетическите федерации (ИААФ) Себастиан Коу, цитиран от "Ройтерс".

Руската федерация по лека атлетика (АРАФ) беше изхвърлена от международни състезания през ноември 2015 г., след като разследване на независимата Световна антидопингова агенция (УАДА) разкри подкрепяна от руската държава програма за стимулиране с допинг в огромни мащаби.

Работна група на ИААФ потвърди тази седмица, че забраната ще остане в сила поне до ноември, което означава, че руски атлети няма да се състезават на Световното първенство в Лондон през август, след като вече бяха изключени от участие на Олимпийските игри в Рио де Жанейро през миналата година.

Шефът на работната група Рун Андерсън заяви, че усилията на Русия да изгради надежден антидопингов режим все още се сблъсква с различни пречки.

Въпреки "увереността", че АРАФ била много различна федерация след влизането в сила на забраната, Коу коментира, че комисията на ИААФ не е удовлетворена от въведените гаранции.

"Ние работим много добре с новия президент на АРАФ (Дмитрий Шляхтин), коментира британецът пред журналисти в Мелбърн, допълвайки: "И мнението на комисията е, че има признание (в Русия) за необходимостта от промяна, особено с традиционните тренировъчни методи. Но ние трябва да сме сигурни, че това е в съответствие с това, което също така беше казано и изразено публично. Известен напредък беше направен... но все още има области, където искаме да видим по-голям напредък."

"Трябва да им известна културна промяна също... но ние се движим в правилната посока", подчертал Себастиан Коу.