••Гърция проверява за птичи грип нелегалните имигранти от Турция
••14% спад на туристическите резервации за Турция
••Влошава се състоянието на едно от децата с птичи грип в Турция
••CЗО: Децата трябва да бъдат най-добре информирани за опасностите от птичи грип

Пандемията от птичи грип може да има “непредвидими” последствия за Земята.
Това се казва в разпространеното по време на международната конференция в Пекин съобщение на Червения кръст и Червения полумесец.

Конференцията е посветена на борбата с птичия грип и е организирана от китайското правителство, Европейската комисия и Световната банка.

“Пандемията може не само да отнеме живота на няколко милиона души, но и сериозно да дестабилизира икономиките, обществата, политическите системи в различни краища на света”, се посочва в документа.

В тази връзка Червеният кръст и Червеният полумесец призоват всички страни и международни организации да обединят усилията в борбата с тази заплаха.

“Нашият план относно глобални ответни мерки се основава на няколко различни сценария за развитието на ситуацията с пандемията и включва активно сътрудничество с организации и правителства в подготовката на ваксините”, се подчертава в документа.

Според авторите на документа най-добрият подход към разрешаването на проблемите с птичия грип е обединението на финансовите ресурси на водещите световни организации и по-нататъшното им разпределяне по проекти според приоритета им.

Заместник-министърът на външните работи на Китай Цяо Цзунхуай е заявил по време на откриването на форума, че благодарение на конференцията сътрудничеството и партньорството в борбата срещу птичия грип ще бъде закрепено”.

“Птичият грип – това е общо предизвикателство за човечеството”, е подчертал Цзунхуай, цитиран от “Новости”.

Според него главният приоритет на днешния ден е “предотвратяването на разпространението на вируса на птичи грип, контролът върху развитието на ситуацията и ликвидирането на болестта в най-скоро време”.

“За да спечелим войната с болестта, постигнатият консенсус и поетите задължения трябва да се преведат в практическо действие”, допълнил зам.-министърът на Китай.