Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обяви, че Москва разглежда като "неприемливи" опитите да се заклеймява Русия като "агресор" във връзка с кризата в Донбас, съобщава ТАСС.

Песков добави, че Русия била готова на разумни компромиси в рамките на мироопазващата мисия на ООН в Източна Украйна.

Порошенко: Русия има конфликти с почти всички съседи, тя е глобална заплаха

Порошенко: Русия има конфликти с почти всички съседи, тя е глобална заплаха

Той призова ООН да признае Гладомора за геноцид...

Песков също така остро разкритикува позицията на Украйна по отношение на кризата, като отбеляза субективния подход, възприет от Киев.

"Като се има предвид позицията, че Русия със сигурност е агресивна, разбира се, едва ли е налице пространство за маневри", коментира той.

Песков подчерта, че позицията на Украйна "противоречи на истинското състояние на нещата".

Според Песков руският президент Владимир Путин бил направил многобройни опити да покаже желанието си за разрешаване на конфликта и да намери компромис.

По-рано президентът на Украйна Петро Порошенко обяви пред Общото събрание на ООН, че Русия е най-голямата заплаха за международната сигурност.

Според него Русия е единствената страна в света, която има конфликти - горещи, замразени или потенциални, с почти с всички свои съседи.

"Кремъл постоянно използва тактики, които задълбочават страданията на хората. Всеки, който противоречи на Москва рискува свободата си, дори живота си", каза още Порошенко.

Той призова да бъде разположена миротворческа мисия на ООН в Източна Украйна, но не по модела, предложен от руския президент Владимир Путин.

По думите му, една такава мисия трябва да помогне за възстановяването на суверенитета на Украйна, а не за замразяване на конфликта, към каквото се стреми Москва.