Русия е най-голямата заплаха за международната сигурност, заяви президентът на Украйна Петро Порошенко в словото си пред Генералната асамблея на ООН в Ню Йорк.

Той посочи, че Русия е единствената страна в света, която има конфликти - горещи, замразени или потенциални, с почти с всички свои съседи.

"Кремъл постоянно използва тактики, които задълбочават страданията на хората. Всеки, който противоречи на Москва рискува свободата си, дори живота си." - каза още Порошенко, цитиран от Дойче веле.

Той призова да бъде разположена миротворческа мисия на ООН в Източна Украйна, но не по модела, предложен от руския президент Владимир Путин.

По думите му, една такава мисия трябва да помогне за възстановяването на суверенитета на Украйна, а не за замразяване на конфликта, към каквото се стреми Москва.

Порошенко поясни, че очаква разгръщането на миротворческа операция да възстанови справедливостта, а не да "циментира" окупацията.

САЩ отхвърлиха предложението на Путин за Донбас

САЩ отхвърлиха предложението на Путин за Донбас

Миротворци – да, ако заемат мястото на руските войски...

"Смятам, че справедливост би било Украйна да възстанови суверенитета върху своята територия", подчерта той.

Наред с това президентът на Украйна призова страните от ООН да признаят Гладомора за геноцид над украинския народ.

"72-ата сесия на Генералната асамблея съвпада с 85-ата годишнина от най-смъртоносното престъпление през ХХ век - Гладомора. Това беше изкуствено предизвиканият глад в Украйна през 1932-1933 г., организиран от тоталитарния режим на Сталин, който причини гибелта на 7 до 10 милиона украинци." - напомни Порошенко.

Той добави, че Рафаел Лемкин - автор на Конвенцията за предотвратяване и наказване на престъпленията на геноцида, приета от Генералната асамблея на ООН през 1948 г., е нарекъл изтреблението на украинската нация "класически пример за геноцид".