Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху издаде заповед във вторник, нареждаща на неговия кабинет да одобрява предварително всички тайни дипломатически срещи. Това съобщава АП, като цитира изявление на неговият говорител. Това се случва, докато официалните лица се мъчеха да овладеят нарастващата дипломатическа буря заради разкритието на Израел, че неговият първи дипломат се е срещнал с неговия либийски колега.

Припомняме, че разкриването на първата известна среща между израелски и либийски външни министри разпали гневни улични протести в няколко либийски града и накара либийския външен министър Найла Мангуш да избяга в Турция от страх за нейната безопасност. Либийският премиер Абдул Хамид Дбейба, който оглавява едно от съперничещите си правителства на страната, каза, че временно отстранява Мангуш от поста й заради докладваната среща. Либия има история на непрестанна враждебност към Израел.

Нетаняху изпрати директивата във вторник до всички правителствени министерства, като поиска да получат одобрение от неговия кабинет, преди да водят каквито и да било тайни политически разговори. Заповедта също така изисква Нетаняху лично да одобрява публикуването на новини относно такива чувствителни срещи. Помощник на Нетаняху, Топаз Лук, каза, че Нетаняху е издал заповедта в отговор на последиците от скандала в Либия. Не беше известно дали Нетаняху е знаел за срещата на външния министър Ели Коен с Мангуш преди време.

Министерството на външните работи на Израел обяви в неделя, че Коен се е срещнал с Мангуш в Рим миналата седмица в това, което приветства като "историческа" стъпка към нормализиране на връзките с Либия. След като установи дипломатически връзки с арабските шейхства в Персийския залив, Обединените арабски емирства и Бахрейн, по време на администрацията на Тръмп, правителството на Нетаняху нетърпеливо иска да направи това с други арабски държави - включително Саудитска Арабия - за да промени статута си в дълго враждебния си съсед и да сложи край на регионална изолация.

Среща с израелски колега доведе до отстраняване на външния министър на Либия

Среща с израелски колега доведе до отстраняване на външния министър на Либия

Напрежение и протести в Триполи