Либийският министър-председател Абдул Хамид Дбейбе отстрани от длъжност министъра на външните работи Наджла Мангуш, след като стана ясно, че тя се е срещнала с израелския външен министър Ели Коен, съобщи АП.

Освен това премиерът обяви и за започването на административно разследване срещу Мангуш, което ще се проведе от комисия, председателствана от министъра на правосъдието. Това се казва в изявление на либийското правителство.

В неделя Коен заяви, че той и Мангуш са се срещнали тайно в Италия миналата седмица. Това беше първата среща между висши дипломати на Израел и Либия, домакин на която беше италианският външен министър Антонио Таяни. Коен заяви, че двамата с Мангуш са разговаряли за "големия потенциал на отношенията между двете страни".

От 2020 г. Израел нормализира връзките си с Обединените арабски емирства, Бахрейн, Мароко и Судан чрез т.нар. Авраамови споразумения, сключени с посредничеството на САЩ.

От друга страна Либия е разтърсвана от гражданска война. Наджла Мангуш е от малкото либийки, които заемат високопоставен пост.

Либийци дори запалиха гуми в знак на протест срещу срещата на външния министър на правителството на националното единство Наджла ал Мангуш с израелския ѝ колега в Италия.