Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху ще посети Китай през следващия месец. Визитата му може да предизвика гнева на САЩ. Това съобщава в понеделник The Times of Israel, като цитира израелски източници. 

Докато е там, премиерът трябва да се срещне с президента Си Дзинпин и други китайски лидери. През последните дни бяха осъществени разширени контакти между офисите на двамата лидери за организиране на посещението.

Посещението има за цел, наред с други причини, да даде сигнал на Вашингтон, че Нетаняху има други дипломатически възможности, които да използва.

Президентът на САЩ Джо Байдън даде да се разбере, че скоро няма да покани Нетаняху на посещение.

Блинкън защити позицията на Байдън за Си Дзинпин

Блинкън защити позицията на Байдън за Си Дзинпин

След като американския президент нарече китайския си колега диктатор

"Нетаняху няма да стои и да чака покана, която не предстои, за да посети Белия дом. Той също работи по паралелни канали", каза дипломатически източник. Напоследък Китай засили участието си в Близкия изток и премиерът трябва да бъде там, за да представлява интересите на Израел", добави източникът.

Припомняме, че в последно време отношенията САЩ - Китай се обтегнаха, след като Байдън нарече Си Дзинпин "тиранин" и после защити думите си. Самият президент обаче обяви, че не очаква сериозни последствия от това изявление. 

Пекин очаквано реагира остро на изявлението. 

Байдън готов за среща със Си Дзинпин, въпреки забележките си за него

Байдън готов за среща със Си Дзинпин, въпреки забележките си за него

Все още счита китайския президент за диктатор