Президентът на САЩ Джо Байдън в четвъртък защити острите публични коментари за китайския си колега Си Дзинпин, когото по-рано тази седмица нарече диктатор, съобщава АП. 

Байдън каза, че думите му няма да имат отрицателно въздействие върху отношенията между САЩ и Китай и че той все още очаква да се срещне със Си в скоро време. Байдън каза, че неговите откровени изказвания по отношение на Китай "просто не са нещо, което ще променя много".

Забележките, които предизвикаха официален протест от страна на Китай,  предизвикаха нов разрив само дни след като държавният секретар Антъни Блинкън приключи посещението си в Пекин, замислено като стъпка към стабилизиране на връзките и подобряване на комуникациите.

Но Байдън не се смути.

"Очаквам да се срещна с президента Си някъде в бъдеще, в близко бъдеще. И не мисля, че това е имало реални последици", каза той.

Последният му отпор към Китай дойде в същия следобед, когато приветства индийския премиер Нарендра Моди в Белия дом - ход за укрепване на съюза срещу техния общ съперник Китай.

Само часове по-рано китайското посолство във Вашингтон заяви, че е представило официален протест, като китайският посланик Сие Фън каза на високопоставени служители на Белия дом и Държавния департамент в сряда, че Вашингтон "трябва да предприеме сериозни действия, за да отмени отрицателното въздействие" на казаното от Байдън или "понесе всички последствия."

"С последните безотговорни забележки относно политическата система на Китай и неговия висш лидер, хората не могат да не поставят под съмнение искреността на американската страна" в стремежа си да стабилизира отношенията, се казва в изявление на посолството. "Китайското правителство и народ не приемат никакви политически провокации срещу висшия лидер на Китай и ще отговорят решително."

Белият дом за диктатора Си: Байдън винаги е откровен с коментарите си

Белият дом за диктатора Си: Байдън винаги е откровен с коментарите си

Байдън никога не се стеснява да го прави

По време на кампанията за набиране на средства във вторник Байдън нарече китайския президент диктатор, описа го като недосегаем по време на безредиците миналата зима около китайски шпионски балон и отхвърли Китай като "истински икономически затруднения".

Като официална комуникация между правителството, посланието на посланика до администрацията на Байдън има по-голяма тежест от критичните коментари, направени ден по-рано от говорител на китайското правителство пред репортери. Китай не даде повече подробности за това как посланикът е предал посланието си, дали е искал извинение от администрацията на Байдън или какви ще бъдат последствията.

През последните години Китай и САЩ непрекъснато влизат и излизат от дипломатически конфликти. Китай използва мерки, вариращи от прекъсване на дипломатическите връзки до организиране на военни маневри край Тайван, за да покаже своето недоволство.

Представители на администрацията на Байдън в сряда защитиха забележките на Байдън, като казаха, че президентът е поставил за цел да прави разграничения между световните демокрации и автокрации. Държавният департамент заяви в четвъртък, че не коментира частни дипломатически разговори.

Министърът на финансите Джанет Йелън заяви, че е изключително важно да се поддържа комуникация, за да изчистят грешните възприятия, грешните изчисления.

"Трябва да работим заедно, когато е възможно. Но ние имаме разногласия и ние сме категорични в признаването, че имаме разногласия", добави тя.

Йелън наскоро се застъпи за подобряване на отношенията между САЩ и Китай, твърдейки, че сътрудничеството е необходимо в името на поддържането на глобалната стабилност.

Байдън нарече Си Дзинпин диктатор

Байдън нарече Си Дзинпин диктатор

Си Дзинпин е смутен от инцидента със шпионския балон