Координаторът на стратегическите комуникации към Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби каза по CNN в четвъртък, че президентът на Съединените щати Джо Байдън винаги е бил честен в изразяването на своите опасения.

"За да имате свободни и отворени линии за комуникация, вие също трябва да можете да говорите откровено и откровено и президентът Байдън никога не се стеснява да го прави", каза Кърби, попитан за последните коментари на държавния глава по отношение на китайския Президентът Си Дзинпин.

По-рано Байдън нарече Си диктатор, изявление, което китайските служители видяха като "изключително нелепо" и "безотговорно".

Китай се ядоса на "абсурдната провокация" на Байдън за Си Дзинпин

Китай се ядоса на "абсурдната провокация" на Байдън за Си Дзинпин

Думите на американския лидер накърнявали политическото достойнство на Китай

Когато Байдън нарече китайския си колега диктатор късно във вторник в Калифорния, отговорът от Пекин беше бърз и ядосан. "Забележките сериозно противоречат на основни факти, сериозно нарушават дипломатическия етикет и сериозно накърняват политическото достойнство на Китай", каза говорителят на външното министерство.

Дали новата ожесточеност допълнително проваля "размразяването" в отношенията между САЩ и Китай, нещо, на което Байдън открито се надяваше, остава открит въпрос.

Служители в Белия дом не направиха опит да изяснят забележката на Байдън. И докато някои американски служители изразиха изненада, след като прочетоха цитатите на президента, нямаше нищо, което да показва, че той се е изказал погрешно, докато е описвал подробно мнението си за инцидента с шпионския балон по-рано тази година, който временно предизвика пауза в отношенията между САЩ и Китай.

Оценката на Байдън, че президентът Си Дзинпин е бил в неведение за балона, точно отразява американското разузнаване относно епизода, каза човек, запознат с въпроса. Но разкриването на тази информация публично - както Байдън направи вече два пъти през последните няколко дни - хвана някои служители неподготвени, тъй като преди това беше само частна оценка на ситуацията.

"Той не знаеше за това", каза Байдън на дарителите. "Когато го свалиха, той беше много смутен и отрече дори да е бил там."

Друг високопоставен служител на администрацията каза, че откровеността на Байдън по отношение на Китай едва ли е шокираща.

"Не трябва да е изненада, че президентът говори откровено за Китай и различията, които имаме - със сигурност не сме сами в това", каза високопоставеният служител на администрацията.

Може би по-изненадващо от съдържанието на забележките на Байдън обаче беше тяхното време. Байдън говори в крехък момент за отношенията между САЩ и Китай, дни след високопоставено дипломатическо посещение в Пекин на американския държавен секретар Антъни Блинкън, което изглежда сложи пауза във враждата. Описването на Си като "много засрамен" може да действа в противоречие с тези усилия.

По време на посещението си Блинкън се срещна за малко повече от половин час със Си в това, което по-късно беше описано като "конструктивен" разговор.

Блинкън все още не се е върнал във Вашингтон, за да информира Байдън лично за посещението си, въпреки че служители на Белия дом казаха, че това е планирано веднага щом се върне. Първият дипломат на Вашингтон каза в понеделник, че САЩ и Китай са постигнали "напредък" към връщането на отношенията обратно в правилния път, като и двете страни са се съгласили за необходимостта от "стабилизиране" на двустранните си отношения.

Високопоставеният служител на администрацията изрази увереност, че коментарите на Байдън няма да осуетят дипломатическите усилия на САЩ с Китай, заявявайки "всички очаквания за надграждане" на напредъка, постигнат от Блинкън по време на неотдавнашното му посещение в Пекин.

"Президентът вярва, че дипломацията, включително тази, предприета от Блинкън, е отговорният начин за управление на напрежението. Секретарят Блинкън имаше добро пътуване и постигна известен напредък. Имаме всички очаквания да градим върху този напредък", каза служителят.

На друго място в забележките си във вторник Байдън похвали работата на Блинкън за възстановяване на връзката, като повтори, че "свърши добра работа" и добави, че подобряването на връзката ще "отнеме време". На второто набиране на средства във вторник Байдън каза на дарителите, че пратеникът на САЩ по въпросите на климата Джон Кери също ще се надява да направи пътуване до Китай "съвсем скоро" с акцент върху околната среда.

Самият Байдън каза пред репортери през уикенда, че се надява да се срещне със Си през следващите месеци, вярвайки, че ангажираността на високо ниво е единственият начин да се предотврати превръщането на отношенията в конфликт. След коментара му някои служители казаха, че е твърде рано да се каже дали забележките за набиране на средства ще предизвикат нов срив в отношенията.

"Това зависи от Китай", каза един служител.

Белият дом каза във вторник, че е твърде рано да се спекулира дали такава среща може да се състои в кулоарите на тазгодишната среща на върха на Г-20 в Индия, насрочена за септември. Байдън и Си се срещнаха последно на конференция на Г-20 в Бали.

Двамата президенти биха могли също да организират среща в кулоарите на срещата на върха на АТИС, на  която Байдън е домакин през ноември в Сан Франциско. Си посети последно Съединените щати през 2017 г. за разговори с Доналд Тръмп в Мар-а-Лаго.

Говорейки във вторник, говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби каза, че няма време или дати за среща Байдън-Си: "Нямам какво да говоря по отношение на следващата дискусионна среща с президента Си".

Позовавайки се на коментарите на Байдън за потенциална среща през следващите месеци, Кърби каза: "Това ще се случи и ще се случи в подходящия момент". "Дали ще се случи на Г-20 тази година или не, просто не знам и не бих говорил за това рано", продължи той.

Във вторник президентът навлезе в допълнителни подробности за продължаващото напрежение между двете суперсили. Той каза, че макар лидерът на Китай да е "смутен" от инцидента с балона, това, от което "той наистина е разстроен", са усилията на Байдън, откакто встъпи в длъжност, да сближи лидерите на Четворката - Съединените щати, Индия, Австралия и Япония - като противотежест на един по-настоятелен Китай.

"Той ми се обади и ми каза да не правя това, защото го поставя в затруднение", каза Байдън, имайки предвид китайския президент. "Просто се опитваме да гарантираме, че международните правила за въздушните и морските пътища остават отворени."

Поне в краткосрочен план забележката на Байдън накара приятелите на Китай да демонстрират своята вярност.

"Това са много противоречиви прояви на външната политика на САЩ, които, от една страна, отразяват нейната непредсказуемост, а от друга страна, продължение на менторската политика на САЩ", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери на редовния си брифинг за пресата. 

С думите на Байдън за Си Дзинпин Русия илюстрира непредвидимостта на САЩ

С думите на Байдън за Си Дзинпин Русия илюстрира непредвидимостта на САЩ

Покровителствено-властническата външната политика на САЩ станала неприемлива за много страни