Изказването на американския президент Джо Байдън, че китайският лидер Си Дзинпин е "диктатор" е показателно за непредвидимата външна политика на Съединените щати. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Запитан за думите на държавния глава на САЩ Песков отвърна: "Знаете ли, от една страна, това показва напълно противоречива проява на външната политика на САЩ, което разкрива голям елемент на непредсказуемост".

"От друга страна, това е и продължение на покровителствено-властническите, поучаващи тенденции във външната политика на САЩ, които вече са станали неприемливи за много страни и техните редици стават все по-многобройни", отбеляза той.

"Само преди няколко дни видяхме новини за срещите на държавния секретар на САЩ в Пекин и различни помирителни изявления, наред с други неща. И тогава идва един неразбираем ход от страна на държавния глава за ефективната им отмяна", коментира говорителят на руския президент.

Китай се ядоса на "абсурдната провокация" на Байдън за Си Дзинпин

Китай се ядоса на "абсурдната провокация" на Байдън за Си Дзинпин

Думите на американския лидер накърнявали политическото достойнство на Китай

"Това обаче си е тяхна работа. Ние имаме собствени влошени отношения със Съединените щати и собствени добри отношения с Китай", подчерта той.

Байдън направи коментара си само ден, след като държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън посети Пекин в опит да стабилизира двустранните връзки, които според Китай са в най-ниската си точка от установяването на официални отношения.

Американският държавен глава заяви, че Си е бил силно смутен, когато предполагаем китайски шпионски балон се е отклонил от курса си над въздушното пространство на САЩ в началото на годината. Личният му коментар за китайския лидер дойде, след като ден по-рано Блинкън заяви, че тази страница трябва да бъде затворена.

Не закъсня и реакцията на Китай, който определи думите на американския президент като "изключително абсурдни", "безотговорни" и като "открита политическа провокация".

Байдън нарече Си Дзинпин диктатор

Байдън нарече Си Дзинпин диктатор

Си Дзинпин е смутен от инцидента със шпионския балон