Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън приключи внимателно наблюдаваното посещение в Пекин, по време на което той и президентът Си Дзинпин обещаха да стабилизират влошаващите се отношения между САЩ и Китай. Но Китай отказа най-голямото искане на САЩ: възстановяване на контактите между военните, пише АП.

Блинкън каза, че е повдигал въпроса за военните комуникации "многократно", но бил отхвърлен от китайците. "Абсолютно жизненоважно е да имаме този вид комуникация", каза той, добавяйки, че това е нещо, върху което Съединените щати "ще продължат да работят".

Министърът на отбраната Лойд Остин и президентът Джо Байдън често призоваваха през последните няколко месеца Китай да възстанови военните комуникационни канали със САЩ.

Защо Китай спря военните комуникации?

Китай преустанови редовните контакти с американската армия миналия август, след като тогавашният Председател на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси посети Тайван, оспорвайки принципа на Пекин, че другите страни трябва да се въздържат от официален обмен със самоуправляващия се Тайван, който Китай претендира за своя собствена територия.

Но проблемът съществуваше и преди посещението на Пелоси. САЩ казват, че Китай е отказал или не е отговорил на над дузина искания от Министерството на отбраната за диалог на най-високо ниво от 2021 г. насам.

Защо САЩ искат да възстановят военните контакти? 

САЩ и други страни се притесняват от потенциален инцидент с участието на американските и китайските военни, който може да излезе извън контрол. През последните месеци, тъй като напрежението между Вашингтон и Пекин се ускори по редица въпроси, включително предполагаем китайски шпионски балон над територията на САЩ, имаше няколко почти сблъсъка на китайски и американски военни кораби и самолети.

В началото на юни китайски военен кораб неочаквано застана пред американски разрушител в Тайванския проток, принуждавайки го да намали скоростта, за да избегне удар. Дни по-рано китайски изтребител прелетя пред американски военен самолет над Южнокитайско море в маневра, която САЩ описаха като "ненужно агресивна".

Вашингтон иска да избегне инцидент като този през 2001 г., когато самолет на ВМС на САЩ и китайски прехващач се сблъскаха във въздуха край китайския остров Хайнан, което доведе до смъртта на китайския пилот и самолетът на САЩ беше принуден да направи аварийно кацане в Хайнан без китайско одобрение.

"Най-важното нещо за американската страна е да се избегнат тези инциденти", каза Ли Нан, гостуващ старши сътрудник, който изследва военната политика на Китай в Националния университет на Сингапур.

Защо Китай отблъсква предложенията?

Китай отдаде отказа си да възобнови военните комуникации на санкциите, наложени от Вашингтон, възможна препратка към санкции срещу министъра на отбраната Ли Шанфу. Те бяха част от широк пакет от мерки срещу Русия, предшестващ нахлуването й в Украйна, наложен през 2018 г. заради участието на Ли в покупката на Китай на бойни самолети и противовъздушни ракети от Москва.

"САЩ със сигурност са наясно защо има затруднения в обмена между военните", каза Янг Тао, служител на китайското външно министерство, който наблюдава северноамериканските въпроси, по време на брифинг в понеделник след посещението на Блинкън. "Една от причините са едностранните санкции срещу китайската страна. Те първо трябва да премахнат пречките и да създадат условия за сътрудничество между военните."

По-рано този месец Ли отказа поканата да говори с Остин, неговия американски колега, в кулоарите на форум по отбраната в Сингапур. Двамата служители се ръкуваха, преди да седнат на една маса по време на форума, жест, който Остин каза, че няма да е достатъчен. "Сърдечното ръкостискане по време на вечеря не е заместител на съществени отношения", каза той.

САЩ казват, че санкциите не пречат на Ли да води разговори с американски служители. Но от културна гледна точка китайските служители може да очакват форма на обществена защита, преди да се съгласят да се ангажират отново след санкциите, каза Ли Нан от Националния университет на Сингапур.

"Налагате санкции на човека и след това искате да водите диалог с него", каза той. "От китайска гледна точка това няма никакъв смисъл."

Китай също се противопоставя на засиленото сътрудничество на НАТО със страни от Азиатско-тихоокеанския регион - включително Австралия, Япония и Нова Зеландия - които Пекин смята за част от собствената си сфера на влияние, каза Уили Лам, помощник-професор по изучаване на Китай в китайския университет в Хонконг.

Какво е различното в това как страните виждат отношенията си?

Си каза след срещата си с Блинкън в понеделник, че "конкуренцията между големите държави не е в съответствие с тенденцията на времето", според външното министерство.

Вместо това Пекин вижда политиките на САЩ спрямо Китай, като например ограничаване на достъпа му до важни технологии, като опити за ограничаване на неговия възход.

"Съединените щати и Китай в известен смисъл си говорят помежду си", каза Пол Хаенле, служител на Съвета за национална сигурност в администрациите на Буш и Обама. "На най-високо ниво все още няма съгласие... по отношение на това как трябва да си взаимодействат две големи сили и мисля, че това ще затрудни двете страни да продължат напред."

ISW: Китай е обещал на САЩ да не помага на Русия

ISW: Китай е обещал на САЩ да не помага на Русия

Украйна продължава с настъплението

САЩ и Китай провеждат преговори на най-високо ниво, но съперничеството им остава необуздано

САЩ и Китай може да се върнат към преговорите на високо ниво, но битката им за глобална власт и влияние остава необуздана и взаимното подозрение все още е дълбоко.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън си постави ниски цели за посещението си в Пекин тази седмица и ги изпълни. Най-многото, на което съперниците могат да се надяват тези дни, е да спрат нещата да се влошават много.

Блинкън посочи, че предстоят трудни дни, докато външното министерство на Китай предупреди, че отношенията са в низходяща спирала.

"Беше ясно, че отношенията са в точка на нестабилност и двете страни признаха необходимостта да работят за стабилизирането им", каза Блинкън за причината за пътуването си. "И по-конкретно, ние вярваме, че е важно да се установят по-добри линии за комуникация, отворени канали за комуникация, както за справяне с грешните възприятия, грешни изчисления, така и за да се гарантира, че тази конкуренция няма да премине в конфликт."

Двудневното посещение в китайската столица помогна за възстановяване на връзките на най-високо ниво, но Китай отхвърли искането на САЩ за възобновяване на контактите между военните. Нито едно от правителствата не изглежда убедено в честността на другото.

Въпреки че двете страни казват, че не са врагове, които имат намерение да си навредят, те не се преструват, че са приятели.

След среща с китайския президент Си Дзинпин в понеделник, Блинкън призна наличието на вкоренени различия. "Нямаме никакви илюзии относно предизвикателствата на управлението на тази връзка. Има много въпроси, по които ние дълбоко, дори яростно, не сме съгласни", каза той.

Си прозвуча по подобен начин, но намекна, че съперничеството може да бъде преодоляно.

"Конкуренцията между големите държави не е в съответствие с тенденцията на времето и не може да реши проблемите на самите Съединени щати и предизвикателствата, пред които е изправен светът", каза той пред Блинкън. "Китай зачита интересите на Съединените щати и няма да предизвика или измести Съединените щати. По подобен начин Съединените щати също трябва да уважават Китай и да не накърняват неговите законни права и интереси.

Дани Ръсел, главният американски дипломат за Азия по време на администрацията на Обама, който в момента е вицепрезидент на Института за политика на азиатското общество в Ню Йорк, каза, че тези така наречени "негативни уверения" - че Китай уважава САЩ и не иска да измества Съединените щати и че САЩ не трябва да се опитват да сдържат или възпрепятстват Китай - са важни за предотвратяване на срив на връзките.

"И двете страни очевидно използваха посещението, за да помогнат за стабилизирането на отношенията, които се клатят към опасно интензивна конфронтация", каза той. И въпреки че и САЩ, и Китай споменаха конкретни разногласия, особено относно Тайван, Ръсел каза, че "публичните изявления на двете страни са изключително положителни, особено според последните стандарти".

Но Вашингтон и Пекин остават дълбоко подозрителни към действията и намеренията на другия. От гледна точка на САЩ възходът на Китай предизвика глобалната му позиция.

Вашингтон се надпреварва да поправи и укрепи отношенията си в региони, където Китай е навлязъл, особено Африка и Индо-Тихия океан, където САЩ откриха или планират да отворят поне пет нови посолства тази година.

Зад кулисите САЩ вярват, че Китай има скрити и може би престъпни мотиви.

Във вътрешен документ на Държавния департамент на САЩ, изготвен по-рано тази година, който се фокусира върху ролята на Китай в ООН и други международни организации, се казва, че Пекин "вярва, че Китайската народна република трябва да доминира и оформя международните институции, стандарти и ценности, за да напредне както в своя вътрешен, така и в глобалния дневен ред."

"Той разглежда установените правила и норми в системата на ООН и други международни организации като привилегировани западни страни, подкрепящи либералнодемократичните принципи и представляващи заплаха за неговия монопол върху вътрешната политическа власт и настоятелните глобални амбиции", се казва в документа, който е отбелязан "SBU", което означава "чувствителен, но некласифициран" и е получен от Асошиейтед прес.

Документът обвинява Китай, че е "предприел систематична кампания за подкопаване на съществуващи принципи и стандарти, насърчаване на авторитарна идеология и политика, и пренасочване на приоритетите на икономическото развитие пред правата на човека и демократичното управление".

В допълнение се казва, че Китай работи "за подкопаване или прекрояване на международното право и стандарти, институции и ценности, за да легитимира собственото си развитие и модели на управление, включително свързани с правата на човека и използва своето икономическо и политическо влияние, за да компрометира прозрачността на институциите , ефективност, независимост и съответствие с основополагащите норми и ценности."

От китайска гледна точка, САЩ се вкопчват в избледняващата слава на единствената суперсила в света и се стремят да саботират развитието на Китай и растящия международен авторитет, като сеят недоверие относно намеренията на Пекин.

Първият дипломат на Китай Ван И поиска в понеделник САЩ да спрат да "раздухват "теорията за китайската заплаха" и "призова Съединените щати да не проектират върху Китай шаблона, че една силна страна трябва да се стреми към хегемония".

Той също така каза, че Китай не трябва да бъде съден "в духа на традиционните западни сили", като заключи, че промяната на гледната точка "е ключът към това дали политиката на САЩ спрямо Китай може наистина да се върне към обективността и рационалността".

Сега съперниците се опитват да договорят повече посещения: китайският външен министър Чин Ган се съгласи по принцип на покана да посети Вашингтон, а министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън планира да посети Китай по-късно това лято, докато има дискусии за нова среща между Си и Президентът Джо Байдън.

Но не е ясно дали Китай и САЩ са открили някакъв съществен въпрос, за който могат да преговарят. Повече разговори биха могли да помогнат за краткосрочно облекчаване на напрежението, но е малко вероятно да променят факта на глобалното съперничество.

Русия уверена, че САЩ не могат да я разделят от Китай

Русия уверена, че САЩ не могат да я разделят от Китай

Нямало има риск преговорите между Вашингтон и Пекин да създадат проблеми на Москва