Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен съобщи, че китайското правителство е потвърдило, че не предоставя и няма да предоставя смъртоносна помощ на Русия за използване в Украйна.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

На 19 юни Блинкен съобщи, че Съединените щати не са видели доказателства, които да противоречат на твърденията на Пекин.

Въпреки това Блинкен изрази загриженост, че китайски компании може да предоставят на Русия технологии, които тя да използва във войната срещу Украйна.

Американският производител на отбранителна техника Lockheed Martin посочи, че е готов да помогне на Украйна да управлява и поддържа изтребителите F-16 на Lockheed, ако държавите от НАТО се съгласят да ги изпратят в Украйна.

Вестник "Файненшъл таймс" цитира главния оперативен директор (COO) на Локхийд Мартин Франк Сейнт Джон, който заявява, че Локхийд е готов да построи нови F-16; да модифицира съществуващите самолети; да осигури обучение, оборудване и системна поддръжка на F-16, ако НАТО се съгласи да достави на Украйна F-16.

Представители на САЩ и други западни държави наскоро сигнализираха за повишена готовност да предоставят на Украйна F-16, както ISW вече съобщи.

Украинските сили проведоха контраофанзивни операции в поне три сектора на фронтовата линия и постигнаха успехи на 19 юни. Руски блогър съобщи, че на 19 юни украинските войски са продължили да атакуват северозападно, североизточно и югозападно от Бахмут, и заяви, че украинските сили са напреднали близо до Краснополовка (на около 12 км североизточно от Бахмут).

Заместник-министърът на отбраната на Украйна Хана Маляр съобщи допълнително, че през изминалата седмица украинските войски в направление Тавриск (Запорожие) са напреднали до седем километра и са освободили 113 кв. км територия, включително осем населени места в западната Донецка и западната Запорожка област.

Руски военни блогъри твърдят, че украинските войски са атакували южно от Велика Новосилка в западната част на Донецка област.

Геолокални кадри, публикувани на 19 юни, потвърждават, че украинските войски са освободили Пятихатки, на около 25 км югозападно от Орихов в Западна Запорожка област.

Военните блогъри също съобщават за боеве южно и югозападно от Орихив през деня на 19 юни.

Министерството на отбраната на Обединеното кралство (МО) оцени на 19 юни, че Русия вероятно е разгърнала голяма част от групировката на силите "Днепър" от източния (левия) бряг на Херсонска област към направленията Запорожие и Бахмут, за да отговори на украинските контраофанзивни действия през последните 10 дни.

На 19 юни руските сили нанесоха безпилотни и ракетни удари по Южна Украйна. Украинският генерален щаб съобщи, че руските сили са изстреляли четири крилати ракети "Калибр" и четири безпилотни летателни апарата "Шахед-131/136" по Украйна, и заяви, че украинската противовъздушна отбрана е унищожила всички безпилотни летателни апарати и ракети.

Украински официални лица съобщиха, че руските сили са изстреляли крилатите ракети "Калибр" от подводница в Черно море, а безпилотните самолети "Шахед" - от източния бряг на Азовско море.

Свързаният с Кремъл руски технологичен гигант Yandex твърди, че международните санкции срещу Русия са попречили на компанията да предостави на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) данни за потребителите в съответствие с руски закон за сигурността, което е довело до значителна глоба. На 18 юни московски съд наложи глоба от два милиона рубли (приблизително 23 795 USD) на Yandex за това, че не е предоставила на ФСБ неуточнени потребителски данни от съображения за национална сигурност.

Представител на Yandex твърди, че компанията не е имала намерение да нарушава руското законодателство, но международните санкции не позволяват на Yandex да закупи, инсталира и конфигурира чуждестранния хардуер и софтуер, необходими за спазване на закона.

Преди това московски съд е наложил глоба от 400 000 рубли (приблизително 4 759 долара) на Yandex за същото нарушение през 2022 г.

Макар да не е ясно как чуждестранните технологични продукти биха помогнали на Yandex да спази руското законодателство, ситуацията показва, че международните санкции са засегнали някои аспекти на руския технологичен сектор и апарата за национална сигурност.

Основни изводи:

  • Украинските сили проведоха контраофанзивни операции в поне три сектора на фронтовата линия и постигнаха успехи на 19 юни.
  • На 19 юни руските сили нанесоха удари с безпилотни самолети и ракети, насочени към Южна Украйна.
  • Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен съобщи, че китайското правителство е потвърдило, че не предоставя и няма да предоставя смъртоносна помощ на Русия за използване в Украйна.
  • Американският производител на отбранителни продукти Lockheed Martin посочи, че е готов да помогне на Украйна да експлоатира и поддържа изтребителите F-16 на Lockheed, ако държавите от НАТО се съгласят да ги изпратят в Украйна.
  • Свързаният с Кремъл руски технологичен гигант "Яндекс" заяви, че международните санкции срещу Русия са попречили на компанията да предостави на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) данни за потребителите в съответствие с руски закон за сигурността, което е довело до значителна глоба.
  • Руските сили постигнаха успехи в района на Купянск и продължиха сухопътните атаки по линията Сватово-Кремина.
  • Украинските сили продължиха контраофанзивни операции, докато руските сили проведоха ограничени сухопътни атаки край Бахмут.
  • Руските и украинските сили проведоха ограничени атаки по линията Авдийвка-Донецк и постигнаха незначителни успехи.
  • Украинските сили проведоха ограничени сухопътни атаки по административната граница между западната Донецка и източната Запорожка област.
  • Украинските сили проведоха ограничени наземни атаки в западната част на Запорожка област.
  • Групата "Вагнер" продължава да полага усилия за разширяване на своя набор след значителните загуби в Украйна.
  • Руски източници твърдят, че автомобил, в който е бил окупационен служител на Запорожка област, се е взривил в Симферопол, окупиран Крим.