Израелският премиер Бенямин Нетаняху изрази загриженост, че американският президент Барак Обама може да предприеме действия, на които Израел се противопоставя в Съвета за сигурност на Организацията на обединените нации (ООН), преди да напусне Белия дом, след като критиките на САЩ срещу Израел се засилват във връзка със заселването на нови територии в Западния бряг, отбелязва "Франс прес".

Изказването на Нетаняху идва след спекулациите, че Обама може да прекрати скорошната практика на САЩ и да подкрепи - или поне да не налага вето - резолюция на Съвета за сигурност на ООН, очертаваща параметрите за разрешаването на арабско-израелския конфликт.

Налице са също така спекулации, че той може да направи реч преди да напусне Белия дом през януари, която би сторила същото.

Израел се опасява, че подобни параметри ще включват елементи, на които той се противопоставя, като времева рамка за разрешаване на конфликта и настояването за действия срещу заселването в окупирания Западен бряг.

Нетаняху заяви, че "в миналото, президентите в края на своите мандати поощряваха инициативи, които не бяха в съответствие с интересите на Израел".

От канцеларията на Нетаняху изтъкват, че премиерът добавил, че се надявал това да не се повторело и че той очаква САЩ да не променят това, което исторически е било тяхна политика в продължение на десетилетия: да спъва резолюциите срещу Израел в Съвета за сигурност на ООН.

Канцеларията на Нетаняху излязла с изявлението в отговор на информация на израелската телевизия Channel 2. В информацията израелският премиер е цитиран да казва в частна среща, че "цялото начинание със заселването е в екзистенциална заплаха" по време на преходния период между провеждането на американските президентски избори и когато Обама напуска Белия дом.

В изявлението на канцеларията на израелския премиер се отрича той да е казвал горното по време на среща с група израелски заселници в Западния бряг.

По-рано този месец Нетаняху говори по телефона с американския държавен секретар Джон Кери в опит да успокои гнева на Вашингтон заради новите планове на Израел за заселване на нови територии.

Заселванията в Западния бряг са незаконни съгласно международното право и основна пречка пред усилията за мир, тъй като те са построени на палестинска земя.