Израелският премиер Бенямин Нетаняху каза във вторник, че се е съпротивлявал на натиска за преждевременно прекратяване на войната в Газа.

По думите му, тази позиция има подкрепата на САЩ, която "ще ни помогне да продължим кампанията до пълна победа" над "Хамас", съобщава "Ройтерс".

Изявлението бе обявено като негов отговор на забележките на президента на САЩ Джо Байдън, който предупреждава крайнодясното правителство на Израел да не губи международна подкрепа.

"Хамас" не хареса предложението за примирие в Газа

"Хамас" не хареса предложението за примирие в Газа

Няма напредък в преговорите между палестинската групировка и Израел, потвърди Катар

Нетаняху отбеляза проучване, според което 82% от американците подкрепят Израел срещу "Хамас".

Няма напредък в преговорите между "Хамас" и Израел относно прекратяването на огъня и размяната на заложници въпреки съобщенията за изтекло предложение за примирие. Това заяви говорителят на катарското министерство на външните работи Маджед бин Мохамед Ал-Ансари на пресконференция в Доха.

"Има много развития в рамките на усилията за посредничество и те продължават на различни нива, нямаме нищо ново за съобщаване", посочи той.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че Израел се е съгласил да не участва във военни действия по време на Рамадан в ивицата Газа, който се очаква да започне вечерта на 10 март и да приключи вечерта на 9 април.

Той отбеляза, че Израел се е ангажирал да направи всичко възможно, за да евакуира палестинците от Рафах, преди да засили кампанията си там за унищожаване на "Хамас".

Съобщеното шестседмично споразумение за прекратяване на огъня ще включва освобождаването на приблизително 400 палестинци от Израел в замяна на освобождаването на 40 заложници от ивицата Газа.

Докато преговарят за примирие, Израел и Хамас се бият в цяла Газа

Докато преговарят за примирие, Израел и Хамас се бият в цяла Газа

Най-малко 86 палестинци са били убити при израелски удари от събота

След като палестинската групировка уби 1200 души и взе 253 заложници при атаката на 7 октомври, Израел започна сухопътна офанзива срещу Газа. По данни на здравните власти в анклава до момента близо са загинали 30 000 души.