Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху е казал на германския канцлер Ангела Меркел, че еврейската държава е разтревожена заради възхода на антисемитизма в Германия, след като крайнодясната националистическа партия "Алтернатива за Германия" зае трето място на германските парламентарни избори в неделя, съобщава "Франс прес".

"Израел е разтревожен заради възхода на антисемитизма през последните години сред политически елементи отдясно и отляво, както и от ислямистки елементи", е изтъкнал Нетаняху в телефонен разговор с Меркел.

Нетаняху не е споменал изрично "Алтернатива за Германия", която спечели 12,6 процента на изборите, което е най-доброто представяне на националистическа партия в Германия от Втората световна война насам. 

Израелският премиер призовал новото германско правителство, което ще бъде сформирано, да действа за укрепването на силите в Германия, които приемат историческата отговорност за Холокоста.

"Израел отхвърля всякакъв опит за отричане на Холокоста", отсякъл Нетаняху, отбелязвайки, че Германия също така остава отговорна за историческите събития, разиграли се през Втората световна война.

"Има две неща - отричане на Холокоста и отричане на отговорността", подчертал още той.

Основни фигури от "Алтернатива за Германия" оспориха германската култура за изкупване на вината заради Втората световна война и изтребването на 6 млн. евреи в Холокоста.

Повече от 70 години след Холокоста избиването на европейски евреи все още бележи дълбоко отношенията между Израел и Германия, която е един от най-силните му поддръжници в ЕС.