Израелският премиер Бенямин Нетаняху все пак ще се срещне с президента на САЩ Джо Байдън по време на посещението си в Общото събрание на ООН следващата седмица. Това се казва в изявление от кабинета на премиера в четвъртък, без да се уточнява точното място на срещата, съобщава "Ройтерс".

Нетаняху трябва да се срещне също така с германския канцлер Олаф Шулц, турския президент Реджеп Ердоган, украинския президент Володимир Зеленски, южнокорейския президент Юн Сук Йол и генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, според съобщението на неговия кабинет.

В изявлението се казва още, че Нетаняху ще произнесе реч пред Общото събрание в петък сутринта.

Без среща Нетаняху-Байдън през септември в САЩ

Без среща Нетаняху-Байдън през септември в САЩ

Необичайно при посещение на израелски лидери

Припомняме, че на 11 септември беше съобщено, че Нетаняху ще пътува до Съединените щати този месец, но не се очаква да се срещне с президента Джо Байдън след месеците на напрежение по израелската ненопулярна съдебна реформа.

Планираното посещение ще бъде първото посещение на Нетаняху в дългогодишния съюзник на Израел Съединените щати след преизбирането в края на миналата година.

Израелският премиер трябва да кацне в Сан Франциско на 18 септември за срещи в Силициевата долина, преди да се отправи към Ню Йорк, където ще присъства на Общото събрание на ООН, се казва в изявление от кабинета му.

Говорител на Нетаняху тогава каза, че няма планове за срещи с американски официални лица по време на пътуването, което е необичайно за посещение на израелски лидери.

Джо Байдън покани Нетаняху в Белия дом

Джо Байдън покани Нетаняху в Белия дом

Акция на САЩ

Байдън критикува реформата на съдебната система, която дясното правителство на Нетаняху извършва, докато критиците ѝ я описват като заплаха за демокрацията в Израел.

Президентът на САЩ наскоро беше домакин на израелския президент Исак Херцог, който има до голяма степен церемониална роля.

Нетаняху обаче все още не е поканен в Белия дом, откакто се върна на власт през декември начело на това, което Байдън описа като "една от най-екстремистките" администрации в историята на Израел.

През юли Белият дом съобщи, че Байдън и Нетаняху ще се "срещнат в Съединените щати по-късно тази година", без да предоставя повече подробности.