Ал-Кайда и подобни на нея терористични организация подготвят различни акции, които да тестват американската система за сигурност на територията на САЩ.

Това заяви Майкъл Лейтър, директор на американския Национален антитерористичен център, цитиран от АП.

По думите му скорошният опит за взривяване на пътническия самолет, пътуващ за Детройт, е доказателство за планирането на подобни действия.

В специално изявление Лейтър подчерта, че американските служби за сигурност са категорични, че в моментa Ал-Кайда и други екстремисти „усъвършенстват методите си".

Агенцията цитира думите и на специалиста по борба с тероризма и президент на компанията "За безопасна Америка" Харви Кушнер.

Според него изключително обезпокоително е, че голям брой американски летища не разполагат с необходимата технология, за да засекат експлозивите от типа на използвания от терориста от Нигерия.

Абдулмуталаб се качи на борда с химическото вещество PETN (или пентаеритритол-тетранитрат), който е бил използван за сглобяване на експлозива в тоалетната на самолета, припомня АП

Това, което е смущаващо е, че вече над 9 години след 11 септември сме похарчили милиарди долари за защита и все още нямаме такава, която да ни предпази във въздуха, подчерта той.

Кушнер допълва, че е необходимо да бъдат вложени повече средства и усилия, които да предотвратят възможната опасност във въздуха.