Швейцария продължава да се противопоставя на износа на оръжия за разкъсваната от война Украйна, заяви известният с неутралността си президент на страната Ален Берсе във вторник в кулоарите на ООН.

Швейцария забранява реекспорта на швейцарско оръжие за страни, които са във война, но въпросът за дългогодишната традиция на неутралитет на страната се обсъжда след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна преди малко повече от година.

"Дискусията за износа на оръжия, въоръжения... докато имаме (нашата) правна рамка в Швейцария, не е възможно да го направим", заяви Берсет, която в момента е ротационен председател на страната за една година. Той говори пред репортери в рамките на срещите на ООН, посветени на правата на жените.

"За правителството и за Федералния съвет ние трябва и искаме да запазим тази правна рамка и да работим в нея", каза той.

Коментарите му дойдоха, след като в края на февруари Берлин поиска на германския производител на оръжие Rheinmetall да бъде разрешено да придобие стари швейцарски танкове Leopard, като гарантира, че те няма да бъдат прехвърлени на Украйна.

Богатата алпийска държава, която не е член на Европейския съюз, следва примера на блока по отношение на санкциите срещу Москва, но досега не е проявявала толкова гъвкавост по отношение на военния си неутралитет.

Германия изкупува обратно свои танкове от Швейцария

Германия изкупува обратно свои танкове от Швейцария

Тези танкове са необходими на страните от НАТО за собствените им арсенали

"Тези санкции са абсолютно съвместими с неутралитета", каза Берсе, говорейки на английски език.

Въпреки натиска от страна на Киев и неговите съюзници, Швейцария досега отказваше да разреши на страните, които притежават оръжия, произведени в Швейцария, да ги реекспортират в опустошената от войната Украйна и досега е отхвърлила изрични искания на Германия, Испания и Дания.

В парламента се провеждат няколко инициативи за облекчаване на правилата за реекспорт, но до вземането на решение вероятно ще останат месеци.

Берсе, който се срещна в Ню Йорк с ръководителя на ООН Антонио Гутериш точно преди генералният секретар да отпътува за Украйна, отбеляза, че швейцарският парламент "има много възможности да промени законите".

Швейцария обмисля отпадане на забраната за реекспорт на оръжия за Украйна

Швейцария обмисля отпадане на забраната за реекспорт на оръжия за Украйна

Това би позволило произведените от нея боеприпаси да бъдат изпращани от друга страна на Киев

"Ако парламентът се съгласи да промени тази правна рамка, тогава ще работим в контекста на тази нова правна рамка, но ще ни отнеме и време", каза той.

Но, подчерта той, "не е възможно да се прави изключение от правната рамка".