Правителството на неутрална Австрия увеличи военните разходи за 2023 г. с почти 650 млн. евро, или 22,3%.

Това съобщи австрийският вестник OE24.

Увеличаването на бюджета на армията до 3,32 млрд. евро ще позволи на Федералната република, т.е. на австрийските въоръжени сили, да инвестира повече в казарми, екипировка на войниците, въздушна и наземна мобилност, подобряване на танковия парк и противовъздушна отбрана.

"След нахлуването на Руската федерация в Украйна военната отбрана на страната отново е в центъра на вниманието и е по-необходима от всякога", заяви австрийският федерален министър на отбраната Клаудия Танер.

Освен това Националният съвет на Австрия прие отделен закон за финансирането на националната отбрана, с който се предоставят целеви средства за бюджета за отбрана в размер на 16 млрд. евро за следващите четири години.

"Със значителното увеличение на бюджета за отбрана - 16 милиарда евро за следващите четири години - и с приемането на Закона за финансиране на националната отбрана за първи път създадохме правна рамка, която гарантира финансирането на бюджета за отбрана чрез федерален рамков закон за финансиране, и то през следващите десет години", заяви министърът на отбраната.

Танър обаче отбелязва, че увеличаването на благосъстоянието вече няма да се противопоставя на военната сигурност.

"Оборудването на армията с модерни технологии не е самоцел, а защита на всички", заяви министърът.

От страна на Зелените депутатът Давид Щегмюлер добави, че 1 млрд. евро ще бъдат инвестирани и в устойчивостта и енергийната независимост на армията.

Австрийският министър на финансите Магнус Брунер наскоро обяви, че Австрия ще изпрати допълнителни 10 милиона евро в подкрепа на Украйна.

Освен това неутрална Австрия изрази интерес към участие в инициативата Sky Shield, предложена от европейските съюзници от НАТО за създаване на съвместна система за противовъздушна и противоракетна отбрана.

По-рано Австрия заяви, че решението за прехвърляне на замразени руски активи в помощ на Украйна трябва да бъде взето в съда.