Южна Африка обяви, че икономиката ѝ се е свила с най-голям процент от около десетилетие, накърнявайки опитите на новоизбрания президент Сирил Рамафоса за растеж и реформи, съобщава "Асошиейтед прес".

Правителството уточни, че икономиката е спаднала с 3,2 процента през първото тримесечие на 2019 г. в сравнение с четвъртото тримесечие на 2018 г., след като производството и минното дело са се сринали.

Масовите прекъсвания на електрозахранването по-рано тази година са част от причината за лошите икономически резултати, докато най-развитата икономика в Африка на юг от Сахара продължава да изпитва затруднения.

Партията на Мандела печели изборите в Южна Африка, но с най-слабия резултат от края на апартейда

Партията на Мандела печели изборите в Южна Африка, но с най-слабия резултат от края на апартейда

Основната опозиционна сила е далеч зад АНК

Рамафоса встъпи в длъжност през миналата година, след като предшественикът му Джекъб Зума беше принуден да подаде оставка заради обвинения в корупция. Общественото възмущение заради корупционни скандали се отрази негативно на резултата от изборите на управляващата партия Африкански национален конгрес през миналия месец, а новото правителство сега е изправено пред предизвикателствата за съживяването на икономиката и възстановяването на доверието на обществеността и инвеститорите.

Южна Африка изпадна в рецесия за кратко през миналата година.

Eskom, която осигурява по-голямата част от електроенергията в Южна Африка, има дълг от над 30 милиарда долара и е в центъра на усилията на Рамафоса да избави държавните предприятия от корупция и лошо управление. Той обаче среща съпротива на фона на притесненията за съкращения в страна, където безработицата е 27%.

Кристалина Георгиева: Бежанската криза зависи от борбата с бедността в Африка

Кристалина Георгиева: Бежанската криза зависи от борбата с бедността в Африка

България отбелязва стабилен, макар и по-бавен икономически растеж