Управляващата партия Африкански национален конгрес (АНК) в Южна Африка печели провелите се в сряда парламентарни избори с 57,5 на сто от гласовете. Това показват пълните, но неокончателни резултати, които бяха обявени днес, съобщават световните информационни агенции. 

На предишните избори през 2014 г. АНК спечели 62 процента от гласовете, като отново беше водеща политическа сила.

Управляващият Африкански национален конгрес води на проведените избори в ЮАР

Управляващият Африкански национален конгрес води на проведените избори в ЮАР

ANC ще получи мнозинство в 400-местния парламент,

Демократичният алианс, който е основната опозиционна сила, остава на второ място с 20,7 процента. Подкрепата за либералната формация също е спаднала, като на предишните избори тя спечели 22,2 процента от гласовете.

Увеличава се обаче подкрепата за популистката партия Борци за икономическа свобода. Тя остава трета с 10,7 процента при 6,3 процента през 2014 г.

Избирателната активност е била рекордно ниска - 65 процента срещу 74 процента преди пет години.

Резултатът на партията на покойния лидер на движението за борба срещу расовата дискриминация в Южна Африка Нелсън Мандела е най-слабият за нея след края на режима на апартейда.

Бившият президент на ЮАР Зума обвинен в корупция

Бившият президент на ЮАР Зума обвинен в корупция

Срещу него са повдигнати 16 обвинения

Това отразява недоволството на мнозина южноафриканци от корупционните скандали, които принудиха президента на страната и лидер на АНК Джейкъб Зума да подаде оставка миналата година под натиска на собствената си партия.

Неговият наследник Сирил Рамапоса, протеже на Мандела, се извини на южноафриканците и обеща да изкорени корупцията. Неговото преизбиране на поста от новия парламент обаче е поставено под въпрос от съюзниците на Зума в АНК.