Управляващият Африкански национален конгрес (ANC) води след провеждането на парламентарните избори в Южноафриканската република (ЮАР). Президентът Сирил Рамафоса се надява управляващата партия да не изгуби подкрепа след вота, информират Би Би Си и "Ройтерс".

Социологическите проучвания показват, че ANC ще получи мнозинство в 400-местния парламент, но анализатори прогнозират, че партията губи подкрепа.

Студенти в ЮАР създадоха първата в света тухла с човешка урина

Студенти в ЮАР създадоха първата в света тухла с човешка урина

Тухлата е направена с помощта на плесен при стайна температура, премахвайки нуждата от пещи

При 30% от преброените бюлетини партията е подкрепена от 55% от избирателите. Опозиционната Демократичен алианс е далеч назад с 26 на сто. Алиансът получи 22% на парламентарния вот през 2014 г.

На последните избори през 2014 г. Африканският национален конгрес получи 62% подкрепа. Но сега партията ще получи по-слаб резултат, тъй като избирателите не са доволни от икономиката и ширещата се корупция.

Регистрирана е 65% избирателна активност на парламентарните и местни избори в сравнение със 73% преди пет години. Окончателните резултати се очакват в събота.

Върховният съд на ЮАР легализира употребата на канабис

Върховният съд на ЮАР легализира употребата на канабис

Но само вкъщи и за лична употреба

Ако подкрепата за ANC падне под 50%, може да изгуби контрол над най-голямата и най-богатата провинция в страната. В момента ANC контролира 8 от деветте провинции.

Африканската държава проведе шестите демократични национални избори от прекратяването на сегрегацията преди 25 г.