Независимият кандидат - юристът Каис Саид, печели със значителна преднина втория тур на президентските избори в Тунис, съобщава Swissinfo.

Според предварителни данни, за Саид са гласували над 72% от участниците във вота, а за опонента му — медийния магнат и лидер на партията "Сърцето на Тунис" Набил ал Каруи, са дали гласа си по-малко от 28%.

Преди изборите Каруи беше пуснат от затвора, където беше изпратен заради обвинения за корупция и финансови схеми. Той заяви, че ще обмисли възможността да обжалва резултатите от изборите след официалното им обявяване. Каруи сямта, че в изборната надпревара не е имало честна конкуренция, тъй като е бил освободен от затвора едва след първия тур.

Ислямисти водят на вота в Тунис

Ислямисти водят на вота в Тунис

Несистемни политици печелят популярност

Победителят Саид е бивш професор с консервативни възгледи. Той обеща на избирателите да върне ценностите на революцията от 2011 г., която доведе до демократизацията на страната.

До предсрочните президентски избори в Тунис се стигна след смъртта на предишния държавен глава 92-годишния Беджи Каид ал Себси, който почина на 25 юли.