Независимостта на съдебната система е под заплаха в страни като България, Унгария, Полша и Румъния. Това предупреди еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова, цитирана от АП.

Йоурова алармира, че насоката на развитие може да засегне доверието между страните членки на ЕС.

Тя отбеляза, че "предизвикателствата пред върховенството на закона се увеличават в някои държави в момент, когато необходимите реформи в съдебната система са омърсени с изключително политизирани дебати".

По думите й гражданите и компаниите в държавите, предимно в Източна Европа, са обезпокоени, че политическият натиск и вмешателство се засилват. Според нея това не само възпрепятства провеждането на справедливи съдебни процеси, но и има риск да навреди на бизнеса.

"Ако съдебната система е разбита в една страна, последиците ще бъдат усетени в целия ЕС, защото ние разчитаме на взаимното доверие", подчерта еврокомисарят.

По информация на БНР Вера Йоурова отхвърля възможността мониторингът върху съдебната система на България да отпадне до края на мандата на комисията Юнкер, който приключва наесен. 

Според нея това е неосъществимо при тази комисия.

"Специално в България, усещането за независимост на съдебната система е третото най-ниско в ЕС според последните проучвания на Евробарометър. Така че хората все още имат доста изразено недоверие към съдебната система", допълва Йоурова. 

Тя отбелязва, че все още има конкретни цели, които да бъдат постигнати.

Припомняме, че председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер бе изразил преди време надежда, че механизмът за сътрудничество и проверка за България и Румъния би могъл да отпадне до края на мандата на тази Европейска комисия.