Нидерландското правителство обяви, че ще закрие консулството си в Санкт Петербург и ще ограничи броя на руските дипломати, работещи в руското посолство в Хага. Руската търговска мисия в Амстердам също ще бъде закрита. В събота нидерландският външен министър Вопке Хукстра заяви, че това се прави заради постоянните опити на Русия да внедри шпиони в дипломатическите среди.

"Русия продължава да се опитва да вкарва разузнавателни агенти в Нидерландия под прикритието на дипломати. Ние не можем и няма да позволим това", заяви в събота нидерландският външен министър Вопке Хукстра.

В същото време Русия отказва да издаде визи на нидерландски дипломати, които ще работят в консулството в Санкт Петербург или в посолството в Москва, което е и пряк мотив консулство в Санкт Петербург да бъде закрито - недостиг на персонал. Посолството на страната в Русия ще продължи да функционира.

Нидерландските власти също така наредиха да бъде закрито руското търговско представителство в Амстердам. Предполага се, че закриването ще е временно.

В интервю за обществената телевизия NOS Хукстра обясни, че решението за закриване на търговското представителство е "отговор на продължаващите нарушения на международните права на човека", за които е виновна Русия. То няма да функционира, докато "Руската федерация не спре да нарушава забраната за нападения срещу цивилни граждани и инфраструктура" в Украйна, заяви външният министър. Русия продължава да отрича, че ударите ѝ са насочени срещу украински цивилни граждани и граждански обекти.

В интервюто Хукстра заяви, че според него около десетина руски дипломати ще напуснат страната. Руското дипломатическо министерство все още не е дало подробен коментар. "Русия ще даде подходящ отговор", заяви източник на агенция ТАСС от руското външно министерство.

През март миналата година, малко след като започна пълномащабната инвазия на Русия в Украйна, Нидерландия беше една от европейските държави, които изгониха около 50 руски дипломати за два дни. Тогава Белгия обяви експулсирането на 21 дипломати, Нидерландия - на 17, а Ирландия - на четирима. Чешката република и Северна Македония също експулсираха руснаци.

Правителствата обясниха това със съмненията за шпионаж от страна на дипломатическия персонал. През същия месец полските власти съставиха списък на 45 руски дипломати, заподозрени в шпионаж.

Според нидерландски медии 58 руски дипломати са продължили да работят в Нидерландия след експулсирането. В отговор Москва обяви експулсирането на 15 холандски дипломатически служители, а преговорите за взаимно изпращане на нови служители на посолството не завършиха успешно.

Русия и европейските държави взаимно експулсираха дипломатите си през цялата изминала година и особено през март, след избухването на войната. По неотдавнашни оценки на РБК през 2022 г. различни държави са изгонили 580 руски дипломати, а Русия е върнала у дома 302 дипломатически служители от различни държави.