Новото нидерландско правителство, което предстои да бъде съставено, няма да намали подкрепата за Украйна. Това заяви нидерландският премиер в оставка Марк Рюте, цитиран от ТАСС. Той направи коментара си по време на Мюнхенската конференция по сигурността.

Страната ни е подложена на трудни преговори като част от процеса на съставяне на ново правителство. Резултатите от миналите избори бяха меко казано много интересни, отбеляза той. Рюте изрази увереност, че нищо няма да се промени по отношение на подкрепата на новия кабинет, ако бъде сформиран, за НАТО, ЕС и Украйна. По думите му помощта за Украйна ще остане на сегашното ниво или ще се увеличи.

По-рано в интервю за телевизионната програма Nieuwsuur Рюте посочи, че Герт Вилдерс, чиято крайнодясна Партия на свободата спечели парламентарните избори миналия ноември, няма да може да състави кабинет, ако той продължи да настоява Нидерландия да спре да предоставя финансови и материални средства помощ за Украйна.

Партията на свободата е една от малкото в нидерландския парламент, която се застъпва за спиране на доставките на оръжие за Украйна. Партньорите на Вилдерс в преговорите за създаване на управляваща коалиция от Народната партия за свобода и демокрация, Гражданското фермерско движение и партията Нов социален договор са на противоположна позиция по темата.

През 2023 г. Марк Рюте обяви, че напуска политиката и. че ще се кандидатира за генерален секретар на НАТО.

Нидерландия помага за производството на дронове за Украйна

Нидерландия помага за производството на дронове за Украйна

За това са предвидени допълнителни средства