Натискът върху холандското правителство се увеличи сред защитниците на правата на бежанците заради "нечовешки условия" в основния център за търсещи убежище. Хуманитарната група "Лекари без граници" изпрати екип, за да помогне при медицински нужди, съобщи "Ройтерс".

За първи път организацията, активна най-вече в бедните развиващи се страни, работи в Холандия, богата държава от Европейския съюз (ЕС), съобщи координаторът ѝ за спешни случаи в приюта.

"Търсещите убежище тук живеят в мрачни, примитивни обстоятелства", каза Моник Нагелкерке, като има предвид повече от 700 търсещи убежище извън приемния център в Тер Апел през последните седмици.

Холандският телевизионен оператор RTL Nieuws съобщи по-рано в петък, че правителството планира да коригира условията, като увеличи капацитета на центъра и нареди на регионалните власти да приемат повече бежанци, позовавайки се на изтекъл план.

Шарлот Хеес, говорител на Министерството на правосъдието, което контролира политиката за предоставяне на убежище, заяви, че не може да потвърди доклада на RTL, "защото все още се водят преговори".

Министър-председателят Марк Рюте, който през юни каза, че се "срамува" от постоянните проблеми в единствения център за приемане на търсещи убежище в страната, се очаква да обяви плановете си по-късно в петък след заседание на кабинета.

Холандският съвет за бежанците заяви, че условията в центъра Тел Апел в североизточната провинция Грьонинген са "нечовешки" и нарушават законодателството на Европейския съюз.

Припомняме, че ден по-рано беше съобщено за смъртта на бебе в бежански център. 

Здравните власти съобщиха, че бебето е починало в сряда сутринта във "фитнес зала, която служи като спешен подслон за търсещи убежище" в Тел Апел.

От Инспектората казаха в съобщение, че не разполагат с много информация за смъртта на бебето и добавиха, че разследват "всички възможни аспекти, които може да са изиграли роля за смъртта на бебето", включително медицинската причина, дали преди това са били предоставяни грижи и условията в центъра. "За съжаление медицинската помощ не даде резултат", посочва агенцията.

В Нидерландия разследват смъртта на бебе в бежански център

В Нидерландия разследват смъртта на бебе в бежански център

Властите са съдени за лошите условия в такива центрове

Инцидентът предизвика множество реакции от нидерландски политици. Депутатите Кати Пири и Сузане Крьогер призоваха държавния секретар Ерик ван дер Бург, отговарящ за убежището и миграцията, да разпореди изясняване на обстоятелствата около събитието. Депутатът Яспер ван Дайк от Социалистическата партия внесе искане за парламентарен дебат по въпроса.

Правителството на страната е съдено от Нидерландския съвет за бежанците заради условията в центровете за приемане на бежанци, които организацията смята за нечовешки. Групата заведе дело срещу правителството по съкратеното производство на 17 август.

Правозащитниците казват, че местата за настаняване на търсещи убежище са "неподходящи за обитаване" и им липсват "най-основните условия като уединение, достатъчно чисти санитарни помещения, легла, достатъчно и прилична храна и защита срещу атмосферните условия". Делото се очаква да се гледа в окръжния съд на Хага на 15 септември.